România intră într-un nou an electoral cu o economie grav dezechilibrată de îndatorarea nechibzuită a guvernării precedente. Populismul dominant al ultimilor ani a stimulat cheltuieli nesustenabile, dar românii au arătat la alegerile din 2019 că au înțeles – în sfârșit și, din păcate, pe pielea lor – implicațiile dureroase ale risipei, în vreme ce infrastructurile vitale se prăbușesc accelerat și curmă vieți.
”În mai puțin de 3 ani de guvernare, PSD a îndatorat România cu aproape 80 miliarde lei, deci cu aproape 2,4 miliarde lei pentru fiecare lună de guvernare, fără a construi vreun spital sau vreo autostradă”, sintetizează economistul Cosmin Marinescu, consilier prezidențial, bilanțul derapajelor ce au urmărit, după cum a devenit evident pentru toată lumea, doar un câștig electoral, nu și dezvoltarea țării și alinierea societății la standardele de viață europene.
Efectele se văd cu o ritmicitate alarmantă, în cifrele sinistre ale victimelor accidentelor rutiere ori în veștile șocante dinspre sălile de operații. De asemenea, se traduc în ratarea de oportunități economice, investitorii străini preferând, în cel mai bun caz, proximitatea frontierei de vest, dacă nu se opresc în Ungaria, așa cum au preferat Mercedes și BMW pentru investiții cifrate la câte un miliard de euro în fiecare caz. Motivele au fost clar exprimate: infrastructura foarte bună și resursa umană calificată. Capitole la care România stă tot mai rău, de la un an la altul.
Iată de ce guvernul Orban nu-și poate permite, în pofida anului electoral pe care-l traversăm, să evite realitatea și măsurile de ajustare economică, pentru ieșirea din cercul vicios al deficitelor bazate pe consum și datorie.
”Creșterile de venituri din pix, fără să existe asigurarea că economia le poate susține pe termen lung, mai degrabă creează decât rezolvă probleme, în special pentru beneficiarii acestora. În absența oricăror reforme structurale, creșterile de salarii și pensii s-au dus în inflație și importuri. Astfel, scăderea puterii de cumpărare a banilor a afectat tocmai persoanele ale căror venituri au crescut mai lent. Iar aceste evoluții mai degrabă subminează decât să consolideze coeziunea socială”, explică Cosmin Marinescu.
Iar contextul extern nu ne e deloc favorabil, din cauza acutizării tensiunilor geopolitice și a conflictelor comerciale la nivel global, fond pe care creșterea economică în UE continuă să fie fragilizată de diminuarea exporturilor și, implicit, de recesiunea industrială. Recent, Organizația de Cooperare și Dezvoltare în Europa avertiza asupra riscului de intrare într-o stagnare economică de lungă durată. Semnalele negative acumulate sunt interpretate tot mai des ca anunțând o nouă recesiune mondială.
România se află, în mare măsură, în situația dinaintea crizei economice din 2008, când creșterea economică solidă din cei șapte ani anteriori a fost risipită în favoarea consumului și în dauna investițiilor. Rata de creștere ridicată din ultimii ani s-a bazat pe un consum nesustenabil, ceea ce a agravat dezechilibrele macroeconomice, deficitul bugetar depășind pragul de 3% stabilit la nivelul UE și asumat de țara noastră prin Pactul de Stabilitate și Creștere.
”Din păcate, politicile fiscal-bugetare ale guvernului PSD au adus România în această situație specifică Procedurii de Deficit Excesiv, contrar oricăror recomandări în materie de prudență și responsabilitate fiscal-bugetară. De aceea spun că România s-a aflat pe contrasensul evoluțiilor comunitare în materie de consolidare fiscală, iar acum trebuie revenit treptat pe culoarul stabilității și al predictibilității”, punctează consilierul prezidențial C. Marinescu.
De aceea e nevoie de decizii realiste, transparente și predictibile. Stoparea risipei către clientele de partid, despovărarea unui sistem bugetar parazitat politic, eficientizarea absorbției de fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii și a sistemului administrativ sunt câteva din măsurile ce se impun în regim de urgență.
La urma urmei, acesta este testul bunei guvernări, pe care cabinetul Orban îl va deconta la urne.
Horia Blidaru