OLAF: Ungaria, campioana fraudării fondurilor UE

Potrivit celui mai recent raport anual al Oficiului UE de Luptă Antifraudă (OLAF), Ungaria a devenit epicentrul activităților frauduloase cu fonduri europene, cu 15 investigații deschise în 2022 și cu sancțiuni financiare propuse în 10 dintre aceste cazuri.

Ungaria a ocupat primul loc în topul fraudelor cu bani europeni detectate de OLAF și între anii 2018 și 2022. În acest interval, au fost descoperite 18 cazuri de fraudă, care afectează 0,53% din bugetul alocat în cadrul Fondurilor Structurale și de Investiții Europene.

Nici propriile resurse ale Budapestei nu au fost scutite, fiind depistate 10 cazuri de nereguli financiare, cu o valoare care însumează 18% din totalul veniturilor vamale și fiscale.

Raportul OLAF dezvăluie eforturile Oficiului UE în combaterea fraudei fiscale. În 2022, OLAF a finalizat 256 de investigații, a emis 275 de recomandări autorităților relevante și a împiedicat utilizarea neautorizată a 197,9 milioane EUR. În plus, au fost inițiate 192 de noi investigații în urma a 1.017 analize preliminare. De asemenea, OLAF a raportat 71 de posibile cauze penale Parchetului European, subliniind gravitatea situației.

Acest raport trage un semnal de alarmă atât pentru Ungaria, cât și pentru întreaga comunitate europeană. Consolidarea supravegherii, implementarea unor sisteme de control robuste și sporirea transparenței sunt esențiale pentru protejarea fondurilor UE și pentru menținerea încrederii publicului – arată OLAF.

Facebook

Comentarii

121 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *