Percheziții în România și Franța, într-un caz de fraudă cu 30 de milioane de euro din fonduri UE

Procuratura Publică Europeană (EPPO) a declanșat o investigație într-un caz de fraudă în valoare de 30 de milioane de euro, care implică fonduri UE și naționale.

Marți, EPPO a anunțat că a efectuat 40 de percheziții domiciliare în România și Franța. Ancheta se concentrează pe emiterea de scrisori de garanție false, prezentate ca asigurări pentru proiectele finanțate din fondurile UE.

EPPO bănuiește că schema viza înșelarea beneficiarilor acestor proiecte prin furnizarea de asigurări false împotriva eventualelor daune.

Perchezițiile au avut loc în mai multe locații, inclusiv în orașul francez Roquebrune-Cap-Martin și în diverse orașe din România, precum București, Cluj și Iași. Șapte agenții de aplicare a legii colaborează pentru a stabili amploarea fraudei, iar operațiunea este în curs de desfășurare.

EPPO crede că între anii 2020 și 2023, bănci fictive sau entități financiare dubioase au emis scrisori de garanție fără a deține fondurile necesare pentru acoperirea eventualelor daune. Suspecții ar fi colectat sume semnificative de bani în schimbul acestor scrisori frauduloase. Cu toate că identitățile persoanelor implicate în schemă rămân necunoscute, se presupune că aceștia au utilizat fondurile în interes personal.

Schema frauduloasă a implicat o entitate cu sediul în Insulele Comore care a emis scrisori de garanție false pentru a înșela autoritățile publice din România. De asemenea, instituții financiare similare din Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție pentru utilizarea în România fără autorizația legală și fără fondurile necesare pentru acoperirea eventualelor daune, conform procurorilor. Acest lucru evidențiază nivelul alarmant de sofisticare și colaborare internațională utilizat în comiterea fraudei.

Odată cu înființarea EPPO în iunie 2021, Europa are acum o instituție dedicată combaterii infracțiunilor legate de bugetul UE, inclusiv frauda transfrontalieră și corupția. Raportul anual al EPPO din 2022 arată că acesta investighează activ peste o mie de cazuri, cu daune totale estimate la 14,1 miliarde de euro. Pe măsură ce operațiunea continuă, se așteaptă ca autoritățile să dezvăluie identitățile persoanelor suspectate și să le aducă în fața justiției.

Facebook

Comentarii

7 răspunsuri

  1. whoah this weblog is great i like reading your articles. Stay up the good work! You already know, lots of individuals are looking around for this info, you could help them greatly.
    bcgame betrug

  2. Наша организация осуществляет услугу Прием Меди Дорого Алматы с профессионализмом и вниманием к потребностям клиентов. Мы специализируемся на выкупе различных видов меди, включая медный лом, отходы, изделия и сплавы. Наш опытный персонал обеспечивает качественную оценку и честные цены за сданный материал.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *