Studiu: Fondurile de coeziune cresc inegalitatea în regiunile UE

Potrivit unui nou studiu, strategia de coeziune a UE, care încearcă să reducă diferențele regionale, favorizează mai mult gospodăriile bogate decât cele cu venituri mici și agravează inegalitatea în regiunile UE.

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Mannheim, Centrul Jacques Delors din Berlin și Universitatea Aarhus examinează modul în care politicile de coeziune afectează inegalitatea veniturilor între 1989 și 2017 în 231 de regiuni europene. Datele provin dintr-un sondaj efectuat pe 2,4 milioane de respondenți din UE

Instrumentele pe care s-au concentrat cercetătorii au fost Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondul Social European (FSE), pentru care organizațiile calificate pot aplica prin depunerea cererilor de proiecte în cadrul „programelor operaționale”.

Cercetătorii au descoperit că politica de coeziune este benefică dintr-un punct de vedere transregional și ajută regiunile pe care le sprijină să experimenteze o creștere economică medie.

„Dacă cheltuiesc un euro, primesc un euro înapoi”, a specificat Valentin Lang, unul dintre autorii studiului, susținând că banii de coeziune stimulează cu succes economia. Cu toate acestea, acesta a adăugat că „euroul cheltuit nu este distribuit în mod egal între cei bogați și cei săraci”.

„Politica de coeziune este destul de eficientă în promovarea creșterii veniturilor medii în regiunile rămase în urmă, dar dacă te uiți în interiorul regiunii, aceste câștiguri ale veniturilor se îndreaptă în primul rând către cei mai bogați, nu către cei mai săraci”.

În special, studiul a constatat că politica de coeziune ajută la creșterea veniturilor din muncă pentru grupurile cu studii superioare și cele mai bogate din regiunile eligibile, în timp ce efectele asupra gospodăriilor mai sărace sunt aproape de zero.

„Politica de coeziune nu ajunge la cei mai săraci din regiunile europene”, a adăugat Lang.

Studiul integral poate fi consultat aici: OSF Preprints | Place-Based Policies and Inequality Within Regions

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *