UE renunță la Tratatul privind Carta Energiei

Miniștrii din țările Uniunii Europene au decis joi să renunțe în mod colectiv la Tratatul privind Carta Energiei din 1998, invocând temeri că acesta subminează eforturile lor de combatere a schimbărilor climatice, potrivit unor oficiali citați de Reuters.

Tratatul, care permite companiilor energetice să dea în judecată guvernele pentru politici ce afectează investițiile lor, a fost folosit pentru a contesta măsurile care vizează închiderea fabricilor de combustibili fosili.

În iulie, Bruxelles-ul a propus pentru prima dată o ieșire coordonată a UE din tratat, ca răspuns la planurile anunțate de state membre precum Danemarca, Franța, Germania, Luxemburg, Polonia, Spania și Țările de Jos. Aceste state au exprimat preocupări legate de schimbările climatice.

Cu toate acestea, decizia a fost amânată până acum, din cauza divergențelor între statele membre. Unele țări, cum ar fi Cipru și Ungaria, doreau să rămână în tratat, în timp ce altele se temeau că eforturile de modernizare a acestuia ar putea fi compromise odată cu plecarea lor.

Pentru a aplana aceste temeri, UE a propus săptămâna trecută ca statele membre să permită adoptarea reformelor înainte de a părăsi tratatul. Propunerea pare să fi fost acceptată, iar țările UE vor aproba reformele propuse în luna mai, conform unei surse din președinția UE a Belgiei, care va coordona discuțiile.

Una dintre reforme vizează reducerea la 10 ani, de la 20, a perioadei în care firmele energetice din țările semnatare din afara UE, precum Japonia și Turcia, beneficiază de protecție a investițiilor existente în Uniune.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *