Seceta compromite cerealele – Fermierii protestează față de sistemul antigrindină

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină despre care susţin că nu protejează, în realitate, împotriva grindinei şi, mai mult, ar favoriza seceta.

Zeci de agricultori, unii însoţiţi de utilaje, au protestat, luni, în comuna prahoveană Valea Călugărească, cerând oprirea sistemului antigrindină.

„Protestul a fost unul spontan, generat de operaţionalizarea, începând de azi, a sistemului antigrindină. (…) Nu există niciun studiu care să releve legătura între însămânţarea asta – că nu contează că e cu rachete, Occidentul a făcut cu avioane, cu fel de fel de manevre să ducă iodura asta de argint în nor – şi incidenţa grindinei. Deci, e simplu! Ne jucăm pe banii noştri fără să afectăm căderea de grindină. Dacă grindina va vrea să pice, va pica indiferent ce fac ăştia. Ei trag exagerat. Probabil, ocazional, să zic că mută grindina dintr-un loc în altul, să zic, dar oricum suprimă ploile”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Prahova, Adrian Mocanu.

Potrivit acestuia, situaţia privind cultura de grâu este critică la această oră.

„Suntem extrem de speriaţi în zona asta de sud a Prahovei pentru că situaţia la ora asta este critică. Am 40 de ani de agricultură, dar aşa ceva nu am văzut. Grâul, dacă nu îl plouă substanţial în următoarele 10 zile, se va usca pe câmp de nu vom lua un bob de grâu şi de rapiţă. (…) La ora asta, se usucă grâul pe câmp, s-a schimbat la culoare, el nu mai face, chiar dacă îl irig de aici încolo, decât trei tone la hectar. Eu asemenea secetă nu am pomenit în primăvară”, a spus Mocanu.

„Am tras semnalul de alarmă… Dacă nu se vor conforma, vor vedea ce nu au văzut pe pământul ăsta în România, proteste de o să blocăm tot. Fermierii pe care i-am văzut eu astăzi sunt disperaţi”, a mai declarat preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Prahova.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *