Opoziția maghiară vrea schimbarea guvernului Orban

Opoziția maghiară își propune înlăturarea guvernului condus de Viktor Orban, scrie Euronews România. Pe 9 iunie, în Ungaria vor avea loc alegeri europene, dar și alegeri locale, ca în România.

Principalul candidat al opoziției din Ungaria, Klara Dobrev (DK, Coaliția Democratică) a cerut alegeri anticipate încă de la evenimentul de lansare în campania pentru europarlamentare.

„Unul dintre cele mai sigure semnale ale prăbușirii unei case este atunci când fundația începe să crape. Este exact ceea ce se întâmplă cu Fidesz”, a spus Klara Dobrev, care a vorbit despre faptul că partidul lui Viktor Orban s-ar afla în picaj.

Deși popularitatea lui Viktor Orban se menține la același nivel, partidul de guvernământ ar fi pierdut, în martie, 6% din propriii alegători.

La evenimentul de lansare, a participat și comisarul european, Nicolas Schmit, candidatul Partidului Socialiștilor Europeni pentru conducerea viitoarei Comisii Europene.

Schmit a calificat guvernarea lui Viktor Orban ca fiind nedemocratică: „De când partidul lui Orban a ajuns la putere, statul de drept a fost demontat în mod constant, iar Orban a transformat această țară, pas cu pas, într-un sistem care îi oferă putere absolută, dar și acces deplin pentru prietenii săi la resursele și banii publici”, a declarat comisarul UE pentru muncă.

De cealaltă parte, la alegerile pentru Parlamentul European, Fidesz ar vrea să prezinte un front unit, în perspectiva în care Ungaria se pregătește să preia, în luna iulie, președinția rotativă a Consiliului UE.

Partidul naționalist-conservator al lui Viktor Orban deține două treimi din parlamentul național și 62% din europarlamentarii maghiari.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *