Panică europeană: Viktor Orban a preluat controlul Euronews

Regimul premierului ungar, Viktor Orbán, a finanțat cumpărarea în secret a Euronews, unul dintre cele mai mari canale de televiziune din Europa. Telex.hu, care a preluat informații de la Direkt36, a scos la iveală legătura strânsă dintre omul de afaceri portughez Pedro Vargas Santos David și guvernul lui Orbán în această afacere.

Anunțată la finalul anului 2021 de către compania lui David, achiziția canalului de știri Euronews a stârnit îngrijorări din cauza legăturilor strânse ale magnatului cu guvernul condus de Orbán Viktor din Ungaria, cunoscut pentru restricțiile impuse presei independente și pentru dezvoltarea unei mașinării de propagandă masive.

45 de milioane de euro din suma totală de 150 de milioane de euro pentru achiziționarea Euronews au provenit de la un fond de capital de stat maghiar.

Vestea a fost primită cu îngrijorare de organizațiile și persoanele preocupate de libertatea presei. David a încercat să minimizeze aceste îngrijorări în timpul unei vizite în redacția Euronews. Potrivit unei surse, magnatul în vârstă de 37 de ani a declarat că achiziția este doar o investiție de afaceri.

Cu toate acestea, David nu le-a dezvăluit nici angajaților Euronews, nici jurnaliștilor interesați de acest subiect, cine a asigurat finanțarea pentru achiziția postului. Compania sa a declarat în 2021 că afacerea nu a fost finanțată cu bani publici și nu există oameni de afaceri maghiari implicați în acest proces.

”Fidesz nu își face planuri pentru un imperiu mondial”. Oare?

Orbán însuși a încercat să respingă orice speculație că el sau partidul său ar avea legătură cu această afacere. Când a fost întrebat într-o conferință de presă în decembrie 2021 dacă apropiații Fidesz ar putea fi implicați în achiziția canalului internațional de televiziune, acesta a declarat că „Fidesz nu își face planuri pentru un imperiu mondial, pot să spun asta cu siguranță, și nici nu pot să vorbesc în numele companiilor”.

În realitate, investigația Direkt36, în cooperare cu Expresso și Le Monde, a descoperit că aproximativ 45 de milioane de euro din suma totală de 150 de milioane de euro pentru achiziționarea Euronews au provenit de la un fond de capital de stat maghiar, Széchenyi Funds (SZTA), care ulterior a fost externalizat către o universitate.

Pe parcursul investigației, s-a descoperit că o altă companie care a avut legături cu campaniile de propagandă ale guvernului maghiar a fost implicată în afacere. Din documente, reiese că unul dintre investitorii fondului care a cumpărat Euronews este chiar fundația Kopp Mária, o organizație conservatoare și religioasă care a fost asociată cu mișcarea din spatele politicilor conservatoare și cu campaniile de informare ale guvernului Orbán.

Se schimbă orientarea editorială a Euronews

Noul proprietar portughez și echipa sa au fost acuzați deja că au intervenit politic în mod subtil, inclusiv prin recrutarea unor jurnaliști și manageri care au legături cu partidele politice de dreapta din Europa.

În plus, surse din interiorul Euronews au confirmat că reprezentanții noii conduceri a postului de televiziune au încercat să schimbe orientarea editorială a acestuia, acordând mai mult spațiu știrilor care promovează punctele de vedere conservatoare și naționaliste.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *