După Cehia, și Belgia a descoperit o rețea pro-rusă pentru influențarea alegerilor europarlamentare

Serviciile belgiene de informaţii au descoperit o operaţiune rusă care urmărea să influenţeze alegerile pentru Parlamentul European. Belgia se alătură, astfel, Cehiei, amble țări avertizând că propaganda Kremlinului se intensifică pe măsură ce se apropie alegerile europarlamentare. Scopul final ar fi să submineze ajutorul acordat Ucrainei de către UE.

Anunțul a fost făcut de premierul Alexander De Croo. „Obiectivul este de a ajuta la alegerea mai multor candidaţi pro-ruşi în Parlamentul European şi a de a întări un anumit discurs pro-rus în această instituţie”, a afirmat premierul belgian, citat de Agerpres.

În Belgia, ancheta a pornit după o investigație a Cehiei ce a vizat, săptămâna trecută, influența rusă. Cehii au descoperit că rușii încercau să contacteze și chiar să plătească eurodeputați pentru a promova agenda lor.

Potrivit lui De Croo, în țara sa, această ingerinţă nu face obiectul unei puneri sub acuzare. „Plăţile în bani lichizi nu au avut loc în Belgia, dar ingerinţa da”, a declarat premierul belgian. AFP, care citează un purtător de cuvânt, susţine că Parchetul belgian a declanşat o anchetă.

blank

Premierul belgian a mai spus și că această operațiune rusă viza și „alte țări europene”, dar a refuzat să furnizeze detalii suplimentare asupra investigaţiei sau să lege operaţiunea de influenţă pro-rusă de partidul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

„Nu pot comunica despre câţi oameni este vorba şi din ce ţări”, a spus De Croo.

AfD este monitorizat în Germania după ce serviciile de informații cehe au descoperit că purtătorul său de cuvânt, Petr Bystron, și Maximilian Krah, principalul candidat la alegerile europarlamentare al partidului, au transmis mesaje pe platforma „Voice of Europe” (VoE), cu sediul la Praga, care a fost recent plasată pe lista sancţiunilor naţionale de guvernul ceh.

Petr Bystron ar fi primit și o sumă de 25.000 de euro pentru a propaga mesajul Moscovei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *