Comisia Europeană: Armonizarea sistemului de brevete

Comisia Europeană propune noi reguli privind bunurile intangibile, incluzând mărci, modele, brevete și date, pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii.

Aceste bunuri reprezintă aproape jumătate din PIB-ul și peste 90% din toate exporturile UE. Obiectivul este ca IMM-urile să profite la maximum de invențiile lor și să contribuie la competitivitatea și suveranitatea tehnologică a UE. Noile propuneri vor completa sistemul de brevet unitar, eliminând fragmentarea pieței unice, reducând birocrația și vor crește eficienței acestuia.


Propunerile Comisiei Europene acoperă trei domenii cheie. Brevetele esențiale pentru standarde (SEP), care protejează tehnologia esențială a unui standard. Noul sistem va stabili un punct de referință global pentru transparența SEP, reducând numărul litigiilor și facilitând negocierile dintre companii. Cadru de licențiere SEP propus va oferi o transparență suplimentară în ceea ce privește portofoliile și va introduce mijloace mai eficiente pentru soluționarea litigiilor.


Noile reguli prevăd un nou instrument de licențiere obligatorie la nivelul UE, pentru a permite UE să autorizeze utilizarea unei invenții brevetate fără consimțământul titularului acestuia. Acest instrument va scurta timpul de așteptare și va oferi acces la produse și tehnologii brevetate cheie în timpul unei crize.


Nu în ultimul rând, vor fi aduse modificări și certificatelor suplimentare de protecție (SPC) care sunt un drept de proprietate intelectuală care prelungește durata unui brevet cu până la cinci ani pentru produsele farmaceutice, umane, sau veterinare. Noile reguli vor clarifica și îmbunătăți regimul SPC, reducând birocrația și creșterea eficienței acestuia prin stabilirea unui sistem european.


Propunerile Comisiei Europene vor contribui la creșterea competitivității și inovației în UE, facilitând accesul IMM-urilor la noi tehnologii și creșterea protecției proprietății intelectuale. De asemenea, noile reguli vor spori reziliența UE la crize, prin oferirea unui acces mai rapid la produse și tehnologii brevetate.

Facebook

Comentarii

94 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *