Noi norme UE pentru a reduce, refolosi și recicla ambalajele

Parlamentul European a adoptat miercuri noi măsuri pentru a face ambalajele mai prietenoase cu mediul și pentru a reduce cantitatea de deșeuri generate de acestea.

Având în vedere că fiecare cetățean european generează anual aproximativ 190 kg de deșeuri de ambalaje regulamentul propus a fost adoptat cu 476 de voturi pentru, 129 împotrivă și 24 de abțineri, subliniind importanța acestei inițiative.

  • Mai puțin plastic: Ambalajele de unică folosință care sunt din plastic vor fi interzise începând cu anul 2030. Printre acestea se numără ambalajele pentru fructele și legumele proaspete neprocesate, ambalajele pentru alimente și băuturi servite și consumate în cafenele și restaurante, porțiile individuale (condimentele, sarea și piperul) și pungile de transport din plastic foarte subțire.
  • Reutilizare: Consumatorii vor fi încurajați să reutilizeze sau să reumple ambalajele, iar distribuitorii finali de băuturi și de alimente la pachet vor trebui să ofere opțiunea ca aceștia să poată folosi propriile recipiente și să propună spre vânzare cel puțin 10% dintre produsele lor în ambalaje reutilizabile până în 2030.
  • Ambalaje mai bune: Toate ambalajele, cu excepția celor din materiale speciale precum lemnul ușor sau ceramică, vor trebui să poată fi reciclate, iar procentul de conținut reciclat al ambalajelor din plastic va trebui să crească în mod semnificativ până în 2029.
  • Reciclare: Pentru a stimula colectarea separată a deșeurilor de ambalaje, se impune ca până în 2029 să fie colectat separat 90% din plasticul de unică folosință și din recipientele metalice pentru băuturi. Aceste obiective vor fi atinse prin sisteme de garanție-returnare sau alte soluții care să asigure o colectare eficientă.

Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie aprobat oficial de Consiliul UE

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *