Polonia îndeamnă statele NATO să aloce 3% din PIB pentru apărare

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a lansat un apel către celelalte state membre ale NATO, îndemnându-le să-și majoreze cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB. Potrivit EURACTIV, argumentul său principal este că situația de securitate s-a schimbat semnificativ, iar acordurile vechi nu mai pot face față amenințărilor din prezent.

Polonia a fost un exemplu strălucit în această privință, alocând în 2023 nu mai puțin de 4% din PIB-ul său pentru apărare. Această cifră a plasat țara printre cei mai mari cheltuitori militari din NATO, depășind considerabil pragul de 2% din PIB stabilit în 2014.

„Ceea ce era adecvat situației din 2014, cu siguranță nu mai este suficient în fața agresiunii rusești împotriva Ucrainei”, a declarat președintele Duda în timpul unei vizite în Edmonton, Canada.

Acesta a salutat, de asemenea, angajamentul prim-ministrului britanic Rishi Sunak de a ajunge la 2,5% din PIB pentru cheltuielile de apărare până în 2030, considerând aceasta a fi în direcția corectă.

„Astăzi, Rusia, care a invadat Ucraina, este agresorul. Trebuie să ne fortificăm pentru ca nimeni să nu îndrăznească să ne atace”, a subliniat Duda.

Între timp, îngrijorările cresc în urma informațiilor că Rusia a mutat sisteme de rachete nucleare la granița cu Finlanda. Conform unor surse media rusești, brigada de rachete din Districtul Militar Leningrad a fost întărită cu sisteme de rachete Iskander-M.

Întrebat dacă aceste mișcări și creșterea bugetelor de apărare ar putea duce la o confruntare militară directă, președintele Duda a negat vehement acest lucru, explicând că obiectivul NATO este de a preveni conflictele, nu de a le provoca.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *