Comisarul European pentru Agricultură propune prelungirea interdicției importurilor de cereale ucrainene

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a propus prelungirea interdicției temporare a importurilor de cereale ucrainene până la finalul anului, în ciuda opoziției exprimate anterior de către Executivul european.

Wojciechowski a subliniat că, deși interdicția a funcționat bine pentru oprirea importurilor directe către cinci state europene, această măsură a generat consecințe negative pentru piața UE în ansamblu, deoarece importurile de cereale ucrainene au continuat către alte țări din UE, precum Spania, Italia și Țările de Jos. Acesta a avertizat că fără prelungirea interdicției, s-ar putea să se confrunte cu aceeași problemă ca înainte.

Comisarul european a prezentat și o a treia opțiune, care ar implica menținerea interdicției temporare, dar acordarea unui sprijin financiar suplimentar pentru a susține transportul cerealelor. El a propus un program de subvenții în valoare de 20-30 de euro pe tonă de cereale, finanțat din bugetul UE, pentru a facilita transportul a 20 de milioane de tone până la sfârșitul anului.

Wojciechowski a subliniat că acest plan reprezintă doar o propunere personală, însă a purtat discuții cu colegii săi și cu reprezentanții unor state membre UE precum Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, inclusiv Ucraina.

În timp ce ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, și alte țări din Europa Centrală susțin extinderea interdicției până la sfârșitul anului, Bulgaria a menținut cererea pentru extinderea interdicției asupra unor produse specifice până la finalul lui 2023. În plus, România s-a angajat să dubleze tranzitul de cereale ucrainene și să contribuie la găsirea soluțiilor la această problemă.

Comisia Europeană a trimis deja o echipă de experți condusă de Michael Hager, șeful de cabinet al vicepreședintelui executiv Valdis Dombrovskis, în România pentru a discuta modalitățile de sporire a capacității coridorului Dunării în perioada 1-2 septembrie.

Deocamdată, decizia finală cu privire la prelungirea interdicției rămâne în atenția oficialilor europeni, iar negocierile continuă pentru a găsi un echilibru între interesele statelor membre și solidaritatea europeană.

Facebook

Comentarii

133 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *