Nicolas Schmit: Telemunca și dreptul la deconectare, elemente-cheie pentru viitorul muncii în UE

Foto: Alexandru Mihai

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a subliniat importanța telemuncii și dreptului la deconectare în cadrul pieței muncii din Uniunea Europeană, în contextul sărbătoririi Zilei Internaționale a Muncii.

Schmit a declarat că telemunca și deconectarea sunt elemente-cheie ale viitorului muncii în UE și a evidențiat progresele realizate de actualul executiv comunitar în această direcție. Acesta a menționat consultările în desfășurare cu partenerii sociali pentru a elabora o propunere legislativă eficientă și echilibrată în acest sens.

În același timp, Parlamentul European a solicitat adoptarea unei directive care să protejeze drepturile celor care lucrează de la distanță, precum dreptul la deconectare în afara orelor de lucru. Cu toate acestea, inițiativa este blocată în urma eșecului negocierilor dintre patronate și sindicatele europene.

Totodată, Schmit a salutat adoptarea directivei privind lucrătorii de pe platforme, cunoscută sub numele de „legea rider”, care vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru cei care lucrează în domeniul platformelor, precum Uber.

În ceea ce privește stagiile în UE, Comisia Europeană a prezentat propuneri legislative pentru a asigura că acestea nu sunt folosite pentru a substitui locurile de muncă obișnuite și pentru a garanta condiții echitabile pentru stagiari.

Schmit a mai subliniat eforturile continue pentru combaterea șomajului și a menționat două proiecte de finanțare comunitară destinate tinerilor care nu studiază și nici nu lucrează, precum și celor care sunt șomeri de lungă durată.

De asemenea, comisarul european a evidențiat importanța cooperării dintre statele membre și partenerii sociali în cadrul ultimului summit de la Val Duchesse, unde au fost abordate provocările economice și de muncă.

În încheiere, Schmit a sărbătorit succesul Anului European al Competențelor, subliniind importanța învățării pe tot parcursul vieții și adaptării la noile cerințe ale pieței muncii, influențată de transformarea digitală și ecologică.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *