Amenințarea Rusiei la adresa securității europene: Putin vizează slăbirea NATO din interior

Politicienii și analiștii de securitate avertizează că Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, însă strategiile lui Putin par să vizeze slăbirea și subminarea NATO din interior, potrivit analiștilor.

Recent, Business Insider a transmis analize care subliniază că, deși Rusia este slăbită de conflictul din Ucraina și nu pare capabilă să lanseze un atac direct asupra NATO, președintele rus Vladimir Putin ar putea urmări destabilizarea alianței prin mijloace mai subtile.

Conform unor documente obținute de Bild, Rusia avea planuri de a lansa o ofensivă masivă în 2024, îndreptându-și atenția asupra membrilor NATO din Europa de Est, cum ar fi statele baltice. Germania și Polonia au emis avertismente serioase în această privință, cu estimări că Rusia ar putea ataca NATO în următorii trei ani.

Cu toate acestea, atât Putin, cât și oficialii occidentali rămân vagi în privința unui posibil conflict deschis. Putin a negat orice planuri de atac asupra NATO, descriind astfel de acuzații drept „prostii”. Însă experții avertizează că Rusia este deja angajată într-un „război hibrid” cu alianța, încercând să submineze unitatea occidentală și să slăbească angajamentul SUA față de aliații europeni.

Philip Ingram, fost ofițer de informații militare britanice, subliniază că Putin urmărește să creeze condiții favorabile pentru a lovi NATO în viitor, prin subminarea sa din interior. Experții consideră că, în ciuda dificultăților financiare și militare ale Rusiei, Putin este hotărât să obțină o formă de victorie în Ucraina, folosind-o ca platformă pentru extinderea puterii rusești în regiune.

În contextul acestor tensiuni crescânde, liderii europeni și occidentali sunt tot mai preocupați de modul în care vor gestiona o posibilă escaladare a conflictului cu Rusia, conștienți fiind de consecințele devastatoare pe care un astfel de război le-ar putea avea asupra întregii regiuni și asupra stabilității globale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *