Europa, dependentă de îngrășămintele rusești: O nouă amenințare la adresa independenței alimentare

Europa se confruntă cu o nouă amenințare la adresa independenței sale: dependența tot mai mare de îngrășămintele rusești. Avertismentul vine din partea unuia dintre cei mai importanți producători europeni de îngrășăminte necesare pentru culturile agricole.

Svein Tore Holsether, directorul general al Yara International, avertizează că Europa se îndreaptă pe nesimțite spre o situație similară cu cea a dependenței de gazele naturale rusești. Îngrășămintele pe bază de azot, esențiale pentru creșterea plantelor, sunt produse din gaze naturale, iar Rusia exportă din ce în ce mai multe cantități în Europa, înlocuind astfel o parte din gazele naturale care acum sunt interzise în UE.

Datele Eurostat arată că, în perioada iunie 2022-iunie 2023, importurile de uree, un îngrășământ frecvent utilizat, din Rusia au fost de două ori mai mari decât în precedentele 12 luni. Chiar și în sezonul curent, importurile din Rusia rămân peste media istorică și reprezintă o treime din totalul importurilor de uree în UE.

Explozia prețurilor la îngrășăminte după invazia rusească din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei au limitat disponibilitatea gazelor naturale, materia primă pentru îngrășăminte. Această situație afectează fermierii europeni financiar, în timp ce fermierii din alte regiuni, în special din Africa, renunță la îngrășăminte, afectând producția și exacerbând criza financiară mondială.

Deși prețurile la îngrășăminte au scăzut odată cu reducerea prețului gazelor, industria europeană se confruntă în continuare cu probleme din cauza creșterii importurilor din Rusia. Producătorii ruși beneficiază de costuri mai mici cu energia și de mai puține constrângeri în privința protecției mediului, putând emite mai multe gaze cu efect de seră.

Holsether avertizează că Rusia ar putea utiliza poziția sa dominantă pe piața îngrășămintelor în scopuri politice, similar cu ceea ce a făcut cu livrările de energie. „Atunci când produci un produs atât de crucial pentru producția de hrană, acesta devine un instrument puternic. Este naiv să credem că acest lucru nu va fi utilizat în scopuri politice”, a subliniat directorul general al Yara International.

Sursa: Euractiv

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *