Viitorul energiei nucleare divizează UE

Oficialii Uniunii Europene au declarat că statele membre nu au reușit să adopte concluziile privind diplomația climatică. Motivul principal este controversa tot mai intensă asupra rolului energiei nucleare în tranziția ecologică.

Suspendarea acordului este cea mai recentă evoluție dintr-o dispută dintre Franța și alte țări care doresc mai multe politici UE pentru a promova contribuția energiei nucleare la reducerea emisiilor de CO2. Mai multe țări precum Germania și Spania au avertizat că acest lucru riscă să distragă atenția de la eforturile de extindere masivă a energiei regenerabile.

Dezbaterea – care se concentrează pe hidrogenul produs din energie nucleară sau din surse regenerabile – a întârziat deja negocierile privind noile obiective ale UE privind energia regenerabilă și a amenințat construirea unei conducte de hidrogen de mai multe miliarde de euro.

Unii oficiali ai UE se tem că suspendarea acordului ar putea afecta și alte politici de energie verde și ar putea amâna implementarea unor potențiale proiecte de legi, necesare pentru îndeplinirea obiectivelor UE în materie de climă.

„Există obstacole, dar vor fi rezolvate”, a declarat luni șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, când a fost întrebat despre concluziile climatice, fără a preciza care au fost obstacolele.

Oficialii UE au declarat pentru Reuters că majoritatea textului a fost aprobat – inclusiv planurile pentru ca UE să obțină sprijin pentru angajamentul global de a elimina treptat combustibilii fosili înainte de summitul climatic al ONU din noiembrie.

Cu toate acestea, țările se luptă să convină dacă textul ar trebui să promoveze în mod explicit hidrogenul cu emisii scăzute de carbon – adică hidrogenul produs din electricitate nucleară – sau să se concentreze pe hidrogenul produs din energie regenerabilă.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *