UE: Exploatarea CO2-ului și hidrogenului pentru combustibili sintetici

Potrivit experților, dioxidul de carbon (CO2) și moleculele de hidrogen vor servi drept piatră de temelie în viitorul sector al combustibililor sintetici, cu emisii scăzute de carbon, al UE.

Combustibilii sintetici pot fi creați prin combinarea CO2-ului și hidrogenului. Asemenea combustibililor fosili obișnuiți, acești combustibili sunt denși în energie și potriviți pentru aeronave și comerțul maritim.

Principala distincție este posibilitatea neutralității climatice. Pentru a face acest lucru, hidrogenul utilizat în acest proces trebuie să fie ecologic, derivat din surse regenerabile de energie electrică și să utilizeze CO2 care a fost preluat din procese industriale sau absorbit din aer.

Potențialul CO2 ca materie primă pentru industrie a fost recunoscut și de Comisia Europeană. Executivul a declarat în octombrie anul trecut că elaborează o strategie de captare și utilizare a carbonului (CCUS) care va fi lansată înainte de sfârșitul anului 2023.

Chris Bolesta, lider de proiect pentru CCUS în cadrul Direcției Energetice a UE, a declarat că CO2 reprezintă „o a doua etapă a economiei moleculare”. El a continuat, susținând că planul „vine pe urmele hidrogenului”, adăugând: „Nu avem încă strategia CCUS, dar lucrăm la ea”.

„Vrem să impunem o obligație de a furniza capacitate de stocare a CO2, astfel încât piața să aibe certitudinea că va exista spațiu de depozitare pentru a se putea investi în captare și transport”, a explicat Bolesta.

Facebook

Comentarii

79 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *