Campania pentru Parlamentul European ia startul oficial

Campania pentru alegerile pentru Parlamentul European ia startul oficial, astăzi, cu o dezbatere la Maastricht (Olanda) a principalilor candidați la președinția Comisiei Europene, printre care și Ursula von der Leyen, care va candida pentru al doilea mandat.

După ce a trecut prin Brexit și pandemia de covid, UE se concentrează acum pe asistarea Ucrainei, încercând în acelaşi timp să tempereze și conflictul din Fâşia Gaza, care ameninţă să destabilizeze Orientul Mijlociu, scrie Agerpres.

Alte teme ale dezbaterii vor fi tranziția energetică, migrația, politica agricolă și comercială și pregătirea extinderii blocului comunitar.

Dezbaterea este structurată în trei calupuri de 30 de minute și o precede pe cea care va fi organizată, pe 23 mai, de Parlamentul European.

Ursula von der Leyen pleacă din postura de favorită, sondajele indicând o victorie pentru familia ei politică, PPE. Social-democraţi îl propun pe luxemburghezul Nicolas Schmit, în vârstă de 70 de ani şi actual comisar pentru ocuparea forţei de muncă.

După ei, se anunţă o luptă strânsă pentru locul trei între conservatorii şi reformiştii europeni (ECR), liberalii Renew Europe şi grupul de extremă dreapta Identitate şi Democraţie (ID).

În timp ce ECR nu vine cu un candidat în deschiderea listei, liberalii o susțin pe germana Marie-Agnes Strack-Zimmermann, iar extrema dreaptă îl va prezenta pe naţionalistul danez Anders Vistisen.

Sondajele plasează Verzii/Alianţa Liberă Europeană ca a şasea forţă, iar aceştia vor fi reprezentaţi în dezbatere de olandezul Bas Eickhout şi germanul Maylis Rosberg.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *