Tezaurul BNR de la Moscova – între istorie și dezinformare

Problema tezaurului BNR a marcat relațiile româno-sovietice și, apoi, româno-ruse din ultimul secol. Deși au avut loc două restituiri, acestea nu au vizat aurul BNR depozitat la Moscova.

Pentru BNR și statul român, tezaurul furat de ruși reprezintă o prioritate, dar acesta este doar unul dintre subiectele importante care marchează relațiile bilaterale dintre București și Moscova, alături de raptul teritorial al estului României și dezastrul adus de impunerea comunismului, cu tancurile – scrie presamil.ro.

În decembrie 1916 și iulie 1917, Banca Națională a României a depus la Moscova 91,48 tone de aur fin. În octombrie 1917, bolșevicii conduși de Lenin au cucerit puterea și, în ianuarie 1918, Consiliul Comisarilor Poporului a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu România, arestarea ministrului României la Petrograd și confiscarea tezaurului României depus la Moscova, declarând că puterea sovietică își asumă răspunderea de a păstra acest tezaur pe care îl va preda în mâinile poporului român. Evident, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.

Recenta rezoluție, votată de eurodeputați, nu rezolvă, din păcate, mare lucru, pentru că Rusia lui Putin nu numai că nu își recunoaște creanța veche de mai bine de un secol, dar se și folosește de subiect pentru a-și disemina dezinformările în România.

Rezoluția Parlamentului European

Europarlamentarii au adoptat, la 14 martie, la Strasbourg, o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care Rusiei i se solicită să returneze României aurul și alte obiecte valoroase de patrimoniu care au fost trimise la Moscova în timpul Primului Război Mondial pentru păstrare.

Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat, în cuvântul său introductiv, că vorbeşte în numele Înaltului Reprezentant al UE pentru acţiune externă şi politica de securitate, Josep Borrell:

„Aţi invitat Comisia Europeană să ia cuvântul în legătură cu returnarea tezaurului naţional al României de Rusia. Tezaurul a fost transferat imperiului ţarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federaţia Rusă. (…) Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita”, a afirmat Elisa Ferreira.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *