ENSZ-jelentés: 8 éves palesztin fiút öltek meg izraeli katonák Ciszjordániában, lehetséges háborús bűn

Az ENSZ emberi jogi referense kiemelte a megszállt Ciszjordániában történt tragikus esetet, amelyben izraeli katonák megöltek egy nyolcéves palesztin fiút. A jelentés szerint a BBC által gyűjtött bizonyítékok azt mutatják, hogy a fiú meggyilkolása lehetséges háborús bűn.

2023 novemberében több palesztin fiú Jenin városának egyik utcasarkán tartózkodott, ahol gyakran játszottak. A helyzet tragikus fordulatot vett, amikor több lövést is leadtak rájuk, és közülük ketten meghaltak: a 15 éves Basel és a nyolcéves Adam. Az izraeli hadsereg azzal indokolta a lövöldözést, hogy a gyanúsítottak ezután robbanóanyagot dobtak a katonákra, közvetlen veszélybe sodorva őket.

A BBC nyomozása feltárta, hogy Adam legalábbis nem látszott fegyveresnek, és menekülés közben fejbe lőtték. Egy akadémiai jogi szakértő rámutatott, hogy a nemzetközi jog szerint még ha meg is fenyegették az izraeli katonákat, le kellett volna tervezniük a letartóztatást, és nem kellett volna nyilvánvalóan válogatás nélküli halálos erőt alkalmazniuk.

A jelentésben bemutatott adatok azt mutatják, hogy az izraeli katonák ellen benyújtott panaszok kevesebb mint 1 százaléka vezetett büntetőeljáráshoz, ami az ilyen esetekben a katonai büntetlenség miatti aggodalmakat táplálja.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *