Temperaturile calde de toamnă, o consecință a schimbărilor climatice care afectează și Europa

Mai multe regiuni din Franța și Spania se confruntă cu un sfârșit de octombrie neobișnuit de cald. Franța a înregistrat temperaturi cu cinci până la șase grade peste normalul perioadei, în ultimele 10 zile.

Un val neobișnuit de căldură s-a înregistrat și în Marea Britanie, în timp ce în România au fost în ultimele două săptămâni temperaturi care au ajuns și la 26 de grade.

Climatologii spun că acest fenomen meteorologic este o consecință a schimbărilor climatice, scrie BBC.

Temperaturile calde de toamnă sunt întâmpinate de milioane de oameni, care sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la combustibili din Europa și, în felul acesta, pentru o anumită perioadă de timp, nu vor trebui să pornească încălzirea în case.

 Cu toate acestea, poate fi, totodată, un semn al schimbării modelelor meteorologice, spun meteorologii, după o vară care a cunoscut căldură extremă în Europa, cu incendii devastatoare și perioade de secetă.

Spre deosebire de alți ani, valurile de căldură au devenit acum mai frecvente și mai intense și durează mai mult, din cauza schimbărilor climatice. Se apreciază că, la nivel mondial, vremea s-a încălzit cu aproximativ 1,1 grade Celsius, de la începutul erei industriale, iar specialiștii avertizează că temperaturile vor continua să crească și mai mult, dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile de dioxid de carbon, care ajung în atmosferă.

În următoarele câteva zile, meteorologii francezi anunță o maximă zilnică de aproximativ 24 de grade Celsius, la Nisa. La fel și în Malaga, în sudul Spaniei.

Francoise Vimeux, climatolog la Institutul Național de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă din Franța, a spus că este „foarte probabil” ca vremea mult prea caldă să fie pusă pe seama schimbărilor climatice.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *