Siguranța rutieră în UE: Cooperare sporită și termene clare pentru amenzi

Miercuri, deputații europeni au adoptat noi norme care vizează îmbunătățirea siguranței rutiere și pedepsirea conducătorilor auto străini care încalcă regulile de circulație în țările UE.

Adoptate cu 570 voturi pentru, 36 voturi împotrivă și 24 abțineri, principalele puncte ale noilor norme includ o cooperare sporită între statele membre pentru aplicarea de amenzi șoferilor străini periculoși și extinderea listei încălcărilor rutiere care declanșează investigații transfrontaliere.

Printre aceste încălcări se numără excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau neoprirea la semaforul roșu, dar și noi adăugiri precum parcarea periculoasă și depășirea interzisă.

În plus, statele membre pot delega colectarea amenzilor rutiere de către țara de reședință a conducătorului auto în cazul în care suma depășește 70 EUR și nu a fost plătită după epuizarea tuturor opțiunilor legale.

De asemenea, pentru a asigura transparența și punerea în aplicare eficientă a acestor norme, Comisia Europeană va crea un portal online care va conține informații despre noile reglementări, opțiunile de contestare a amenzilor și detalii relevante despre procedurile legale.

Următorul pas este aprobarea acestor norme de către Consiliul UE, după care statele membre vor avea 30 de luni pentru a se conforma și a le pune în aplicare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *