Au fost adoptate primele norme UE împotriva violenței asupra femeilor

Miercuri, cu o largă majoritate de 522 de voturi pentru, 27 împotrivă și 72 abțineri, Parlamentul European a adoptat primele norme europene pentru combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice.

Normele includ o serie de măsuri menite să prevină violența și să ofere asistență specializată victimelor. Printre acestea se numără:

  1. Prevenirea violului și educația privind consimțământul: Normele includ măsuri pentru a preveni violul și pentru a crește conștientizarea asupra consimțământului în cadrul societății.
  2. Interzicerea căsătoriei forțate și a mutilării genitale: Normele clasifică căsătoria forțată și mutilarea genitală a femeilor drept infracțiuni.
  3. Protecția împotriva violenței cibernetice: Directiva interzice dezvăluirea informațiilor private online fără consimțământ prealabil, precum și practicile de exhibiționism cibernetic (trimiterea de imagini obscene către alte persoane).
  4. Asistență specializată pentru victime: Victimele vor avea acces la asistență specializată și la servicii de sănătate sexuală și reproductivă.

De asemenea, normele introduc o listă extinsă de circumstanțe agravante pentru infracțiunile care implică violența împotriva femeilor. Acestea includ și pedepsirea făptuitorilor care vizează victimele în funcție de sex, orientare sexuală, culoare a pielii, religie, origine socială sau convingeri politice.

Nu în ultimul rând, Comisia Europeană va întocmi un raport o dată la cinci ani pentru a evalua necesitatea revizuirii normelor, în urma insistențelor exprimate de către Parlament.

Noile norme vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar statele membre vor avea la dispoziție trei ani pentru a le implementa integral.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *