Stoltenberg: NATO întărește securitatea transatlantică, inclusiv a SUA

Joi, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat importanța alianței în întărirea securității nu doar în Europa, ci și în America de Nord. Cu ocazia celebrării a 75 de ani de la înființarea alianței, Stoltenberg a declarat că NATO reprezintă un pilon esențial pentru stabilitatea și puterea pe ambele maluri ale Atlanticului, conform Reuters, citat de Agerpres.

„Europa are nevoie de America de Nord pentru securitatea sa”, a afirmat Stoltenberg în cadrul ceremoniei desfășurate la sediul NATO. „În același timp, însă, și America de Nord are nevoie de Europa. Aliații europeni dispun de forțe armate de talie mondială, de vaste rețele de informații și de o influență diplomatică unică. Ei multiplică puterea Americii”, a adăugat el în fața miniștrilor de externe ai celor 32 de state membre.

NATO a fost inițial formată din 12 membri din America de Nord și Europa, înființată ca răspuns la temerile crescânde legate de Uniunea Sovietică ca amenințare militară la adresa democrațiilor europene. Conceptul central al alianței a fost și rămâne apărarea colectivă, în care un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor, asigurând protecția militară a Europei de Vest de către Statele Unite.

La 75 de ani de la semnarea Tratatului Atlanticului de Nord la Washington pe 4 aprilie 1949, NATO numără acum 32 de membri și își reafirmă rolul central în politica mondială. Criza din Ucraina a readus în atenția comunității internaționale necesitatea alianței în fața amenințărilor la adresa securității. Cele mai recente adăugiri la lista membrilor NATO, Finlanda și Suedia, au avut loc în 2022 ca răspuns direct la invazia Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, Rusia a acuzat NATO de revenire la o mentalitate de Război Rece. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a declarat că alianța nu își găsește locul în „lumea multipolară” pe care Rusia vrea să o construiască, pentru a contracara dominația SUA.

Miniștrii NATO au convenit să înceapă să planifice un rol mai activ al organizației în coordonarea asistenței de securitate și instruirii pentru Ucraina. Aceștia se vor întâlni joi cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, care va face presiuni pentru livrarea mai multor sisteme de apărare antiaeriană Patriot, necesare pentru protejarea Ucrainei împotriva atacurilor rachetelor balistice rusești, relatează Reuters.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *