Și Sanofi retrage vaccinul anticovid de pe piață

După compania britanică AstraZeneca, a venit rândul grupului Sanofi să renunţe la vaccinul său anti-COVID-19. Producătorul francez va comercializa de acum înainte serul produs de concurentul său american Novavax, pe care va încerca, de asemenea, să îl combine cu vaccinurile sale antigripale, informează AFP.

„Această decizie nu este legată de probleme de eficacitate, de siguranţă sau de calitate, ci pur şi simplu de faptul că există o ofertă suficientă de alte vaccinuri anti-COVID-19 la nivel mondial”, au precizat reprezentanţii companiei Sanofi.

Cu puţin timp înainte de Sanofi, grupul britanic AstraZeneca a anunţat miercuri retragerea vaccinului său, unul dintre primele seruri lansate pe piaţă în timpul pandemiei, invocând o scădere netă a cererii.

Cazul grupului Sanofi, al cărui vaccin a sosit destul de târziu pe piaţă, este totuşi puţin diferit, întrucât grupul francez va prelua exploatarea unui alt vaccin anti-COVID-19, cel produs de compania americană Novavax.

Sanofi şi Novavax au încheiat „un acord de licenţă co-exclusivă pentru comercializarea în comun a unui vaccin COVID-19 şi pentru dezvoltarea de vaccinuri combinate împotriva gripei şi a COVID-19”, au anunţat vineri cele două companii într-un comunicat de presă comun.

Pentru cele două grupuri farmaceutice, mizele sunt diferite, chiar dacă ambele companii au în comun faptul că propun vaccinuri anti-COVID-19 care nu se bazează pe tehnologia ARN mesager. Lansate mai târziu decât concurenţii lor, vaccinurile de la Sanofi şi Novavax, bazate pe tehnologii considerate clasice, şi-au găsit mai greu un loc pe această piaţă.

Acordul, în virtutea căruia Sanofi va plăti cel puţin 500 de milioane de dolari şi până la 1,2 miliarde de dolari către Novavax, prevede ca grupul francez să comercializeze începând din 2025 vaccinul produs de compania americană. Compania franceză va gestiona, de asemenea, chestiunile care ţin de reglementare, precum şi de cercetare şi dezvoltare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *