Reuters: Neutra Elveție înclină spre Occident în privința Rusiei

Summitul de pace în Ucraina, pe care îl organizează Elveția, arată tendința acestei țări – care este recunoscută pentru neutralitatea sa – de a se alinia din ce în ce mai mult cu Europa de vest în privința Rusiei, comentează Reuters, potrivit Agerpres.

Aceasta este atât opinia celor care susțin o cooperare mai strânsă cu puterile occidentale, cât şi a oponenţilor naţionalişti, care denunţă faptul că Elveţia îşi abandonează, astfel, tradiţia neutră.

Cert este că Rusia nu a fost invitată la discuţiile din 15-16 iunie, discuţii pe care Elveţia a acceptat să le găzduiască la solicitarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Elveţia susţine că Rusia trebuie să fie implicată în acest proces, dar a justificat lipsa adresării unei invitaţii pentru Moscova prin faptul că aceasta a declarat în mod repetat că nu are niciun interes să participe.

De cealaltă parte, Kremlinul consideră că Elveția nu poate media eforturile de pace, în special din cauză că a adoptat la rândul ei sancţiunile impuse de UE Moscovei.

Comentând summitul, diplomați occidentali și experți elvețieni, citați de Reuters, spun că acesta nu va putea să pună capăt războiului, ci va urmări mai degrabă să limiteze riscurile pentru Ucraina şi în acelaşi timp să întărească izolarea Rusiei.  

„Va fi vorba mai degrabă de susţinerea Ucrainei decât de construirea de punţi către o pace imediată”, a indicat Daniel Woker, fost ambasador elveţian în Australia, Singapore şi Kuweit.

Răspunzând unei solicitări de comentarii a Reuters, Ministerul de Externe elveţian a dat asigurări că neutralitatea Elveţiei este „constantă” şi nu va fi modificată ca urmare a reuniunii.

Un studiu recent a relevat că 91% dintre elvețieni susțin ca țara lor să-și păstreze neutralitatea.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *