Spionajul cibernetic vizează Parlamentul European

În ciuda reglementărilor Uniunii Europene pentru companiile din sfera tehnologiilor de supraveghere, un program de spionaj periculos, numit Predator, a fost utilizat într-o încercare de a infecta dispozitivele oficiale ale președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, precum și ale altor oficiali.

Recent, lui Metsola i s-a trimis un link periculos, ca răspuns la o postare pe Twitter. Click-ul pe acest link ar fi putut infecta dispozitivul cu programul Predator, care permite atacatorului acces total la microfoane, camere, mesaje și aplicații.

Fondată de Tal Dilian, un fost ofițer din armata israeliană, Intellexa are birouri în mai multe țări europene și se prezintă drept o companie care se supune reglementărilor UE. Cu toate acestea, grupul a vândut programul Predator către țări europene, precum Austria, Germania și Elveția, precum și unor guverne cu reputații discutabile în ceea ce privește respectarea drepturilor omului.

Experții atrag atenția asupra faptului că aproape fiecare țară din UE dispune de cel puțin un program de spionaj important, iar regulile slabe privind utilizarea acestor programe au condus la proliferarea lor. Lipsa unui set de reguli coerente în UE a permis companiilor de spyware să profite de variabilitatea legislațiilor naționale și să deschidă birouri acolo unde controlul exporturilor este mai slab.

În ciuda eforturilor UE de a lupta împotriva dezinformării, abordarea sa în ceea ce privește programele de spionaj rămâne permisivă, iar un număr mare de guverne din grupul celor 27 de țări membre au acces la tehnologii de supraveghere invazive.

Nu în ultimul rând, experții au tras un semnal de alarmă că situația este scăpată de sub control, iar UE este incapabilă să se delimiteze de anumite grupuri de interese și să ia măsuri concrete în acest sens.

Facebook

Comentarii

76 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *