Râurile Europei încep să sece, pe fondul caniculei

În mijlocul unei veri secetoase care a dus temperaturile la maxime istorice în întreaga Europă, râurile de pe continent se evaporă tot mai mult, afectând depotrivă comerțul, producerea de energie electrică, dar și agricultura.

Rinul, un pilon important pentru economiile Germaniei, Olandei şi Elveţiei de mai multe secole, a scăzut atât de mult încât nu mai poate fi navigabil, ceea ce împiedică livrarea unor mari cantităţi de motorină şi cărbune, barjele circulând la o capacitate de încărcare redusă la 30%. Guvernul de la Berlin este îngrijorat acum că problemele cu transportul pe Rin ar putea afecta planurile privind repornirea termocentralelor pe cărbune, care au fost luate în calcul pentru refacerea stocurilor de gaze naturale.

Dunărea, care se întinde din Europa Centrală şi până la Marea Neagră, este secată şi ea, fiind afectat comerţul cu cereale şi alte produse. Pentru a facilita transporturile, în astfel de condiții, au fost demarate operaţiunile de dragare în regim de urgență, în Bulgaria, România şi Serbia, iar navele trebuie să aştepte pentru eliberarea canalelor. Cea mai dificilă situaţie se întâlneşte în regiunea Zimnicea şi mai în aval la Cernavodă, ceea ce afectează transportul fluvial spre Ucraina, informează Agerpres. În schimb, autoritățile române au precizat că, în ciuda debitului tot mai scăzut al Dunării, centrala nucleară de la Cernavodă nu are de suferit.

În întreaga Europă, nu doar transportul este dat peste cap de schimbările climatice. În Franţa, diminuarea volumurilor de apă ale râurilor a agravat criza energetică. Temperaturile mai multor râuri sunt acum mult prea mari pentru a permite răcirea reactoarelor nucleare. „Nu este vorba numai de navigaţia comercială, este vorba şi de răcorire atunci când este caniculă, este vorba de irigaţii şi multe alte lucruri”, spune Cecile Azevard, director la Căile navigabile franceze.

Râul Po din Italia este la un nivel mult prea redus pentru a permite irigarea întinselor câmpuri cu orez, ceea ce va afecta producţia de paste a țării. Estimările spun că fermierii se așteaptă să piardă în jur de 30% din recoltele de orez în acest an, după ce întinderi largi ale râului Po, cel mai lung râu al Italiei, s-au transformat în adevărate câmpuri cu nisip – Italia este cel mai mare producător de orez din Uniunea Europeană, reprezentând peste jumătate din producția sa totală. Renumitele sale lacuri, inclusiv Maggiore și Como, se retrag și ele, din cauza temperaturilor ridicate și a celei mai grave secete din ultimii 70 de ani.

În planurile sale de tranziţie verde, Comisia Europeană a propus statelor membre, la sfârșitul anului trecut, creșterea ponderii transportului pe căile navigabile interioare și a transportului maritim pe distanțe scurte cu 25% până în 2030 și cu 50% până în 2050.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

47 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *