Procuratura militară română va cerceta crimele împotriva umanității din Ucraina

Procurorii români au declarat că vor demara o anchetă cu privire la presupusele crime împotriva umanității comise de Rusia în timpul războiului din Ucraina.

Legea penală a României se aplică infracțiunilor comise împotriva unui cetățean român de către un cetățean străin în afara teritoriului țării, a anunțat luni Parchetul General într-un comunicat pe site-ul oficial.

Milioane de civili au părăsit Ucraina ca urmare a atacului Rusiei și a traumei psihologice ulterioare pe care această invazie a provocat-o. Ancheta va analiza impactul războiului asupra ucrainenilor care au și cetățenie română. Competența pentru o asemenea ancheta revine Parchetului Militar.

Conform legii române: constituie infracțiune împotriva umanității săvârșirea, într-un atac generalizat sau sistematic, lansat împotriva unei populații civile, a uneia dintre următoarele fapte: uciderea unor persoane; vătămarea integrității fizice sau psihice a anumitor persoane; deportarea sau transferul forțat de persoane; tortura persoanelor; viol sau agresiune sexuală; privare de libertate; sau acte care provoacă mari suferințe.

Astfel procurorii români vor cere magistraților ucraineni informații cu privire la anchetele deschise acolo. Există peste 20.000 de anchete pentru crime de război în Ucraina, coordonate de Parchetul ucrainean.

Ancheta se adaugă la o serie de inițiative internaționale care încearcă să aducă rușii în instanță de la începutul războiului în februarie.

România își exercită jurisdicția în baza „principiului universalității”, precum și a dreptului penal în cazul în care s-au comis infracțiuni împotriva oricărei persoane care deține cetățenia română, a precizat Parchetul.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii