Politico: Bogdan Aurescu pledează pentru majoritatea calificată în politica externă a UE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat, într-un editorial semnat alături de alți șase miniștri de externe din UE, în publicația europeană ”Politico”, de ce România și alte state vor să renunțe la dreptul de veto în procesul de luare a deciziilor de politică externă ale Uniunii Europene.

România s-a alăturat, în data de 22 mai, grupului de nouă țări, printre care cele șase fondatoare ale UE, care cer eliminarea dreptului de veto al statelor membre în două domenii esențiale – politica externă și securitatea.

Editorialul din ”Politico” poartă titlul ”Este timpul să folosim mai frecvent majoritatea calificată în politica externă a UE” și este semnat de miniștrii de externe ai Germaniei, Belgiei, Luxemburgului, Olandei, României, Sloveniei și Spaniei.

”Marea majoritate a deciziilor UE de politică externă necesită unanimitate – care poate încetini, în unele cazuri, capacitatea noastră de a acționa. (…) Din acest motiv, pledăm pentru o utilizare mai frecventă a votului cu majoritate calificată, în politica externă și de securitate comună a UE, în termenii reglementați, în prezent, de Tratatul privind Uniunea Europeană”, spun liderii europeni.

Semnatarii articolului de opinie din ”Politico” subliniază că „nu pledăm pentru revizuirea tratatelor, nici nu avem în vedere dezbateri academice îndelungate (…). Ceea ce noi propunem acum este o abordare pragmatică – care se concentrează numai pe domenii ce țin de sfera politicii externe și de securitate a UE și care utilizează prevederile deja incluse în Tratatul UE, într-un mod mai flexibil, care să fie acceptabil pentru toată lumea”.

Unele domenii de politică externă a UE permit, deja, adoptarea deciziei prin majoritate calificată, în baza articolului 31 (2) al Tratatului UE, sunt de părere liderii europeni. „Dacă, de exemplu, Consiliul UE a decis, prin unanimitate, crearea unei misiuni civile a UE, termenii operaționali ai misiunii respective ar putea fi ulterior deciși prin vot cu majoritate calificată. În mod similar, am putea utiliza votul cu majoritate calificată atunci când trebuie adoptate decizii pe baza pozițiilor comune ale UE, în forurile internaționale în domeniul drepturilor omului”, explică aceștia.

Facebook

Comentarii

87 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *