Eurostat: 34,4% dintre români sunt expuși la sărăcie sau excluziune socială

România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește rata de sărăcie și excluziune socială, potrivit celui mai recent raport Eurostat. Peste o treime dintre români se află în această situație precară. La polul opus se află Cehia, cu doar 11,8% din populație expusă unor astfel de riscuri.

Bar chart: People at risk of poverty or social exclusion, % of total population, 2022

După România, Bulgaria (32,2%) și Grecia (26,3%) au cele mai ridicate procente de persoane expuse sărăciei în Europa. În 2022, Uniunea Europeană s-a confruntat în ansamblu cu această problemă socială persistentă, peste o cincime din populația UE, respectiv 95,3 milioane de persoane aflându-se în această situație.

Diferențe demografice

Raportul Eurostat indică o serie de diferențe pe categorii de populație:

  • Disparitate de gen: În 2022, femeile erau mai susceptibile la riscul sărăciei, sau excluziunii sociale decât bărbații.
  • Disparitate de vârstă: Tinerii au fost deosebit de vulnerabili la sărăcie și excluziune socială, cu un risc mai mare în comparație cu persoanele de vârstă mijlocie sau în vârstă.
  • Disparitate educațională: Cei cu un nivel scăzut de educație s-au confruntat cu un risc mai mare de sărăcie, sau excluziune socială în comparație cu cei cu un nivel mediu sau terțiar de educație.
  • Șomajul: Șomerii se confruntă cu cel mai mare risc de sărăcie, sau excluziune socială, reprezentând aproape două treimi din totalul populației expuse riscului.
Facebook

Comentarii

81 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *