Embargoul european asupra cărbunelui rusesc a intrat în vigoare de astăzi, relatează AFP, potrivit Agerpres. Într-o rezoluție adoptată cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă și 19 abțineri, eurodeputații au aprobat, pe 7 aprilie, un embargo asupra importurilor de cărbune. La o zi distanță, cele 27 de state membre au căzut de acord asupra celui de-al cincilea pachet de sancțini, care a prevăzut, printre altele, și un embargo asupra achiziționării, importului sau transferului de cărbune rusesc în UE, începând din august 2022. După o tranziție de 120 de zile, embargoul asupra cărbunelui rusesc a intrat, astfel, oficial în vigoare.
Impunerea embargoului survine într-un moment în care statele membre încearcă să facă față livrărilor tot mai scăzute de gaze rusești, iar o măsură anunțată de majoritatea statelor europene este și revenirea la termocentralele alimentate cu cărbune. Embargoul asupra cărbunelui rusesc îi determină, astfel, pe europeni să se aprovizioneze din alte părţi, respectiv din SUA, Australia, Africa de Sud și Indonezia, informează Agerpres.
Uniunea Europeană importa, până anul trecut, 45% din cărbunele său din Rusia și 54% din consumul de huilă. Țări precum Germania şi Polonia, care îl utilizează în producţia națională de electricitate, sunt dependente de cărbunele rusesc. În primele cinci luni din 2022, se estimează că electricitatea produsă din arderea cărbunelui în Germania a crescut cu 20%, în ciuda faptului că statul german își propusese, ca deziderat de mediu, să renunțe la cărbune, considerat foarte poluant, până în 2038.
Cancelarul Olaf Scholz a anunțat săptămâna trecută, după ce Gazprom a redus livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 la 20%, că revenirea la termocentralele pe cărbune reprezintă o soluție pe fondul crizei energetice, subliniind că este o măsură care va trebui să fie aplicată pentru o perioadă limitată de către Germania.
În contextul scăderii livrărilor de gaz rusesc şi riscului de penurie, și alte ţări, printre care Austria, Olanda și Italia, au anunţat, de asemenea, în ultimele luni, o revenire la centralele electrice pe cărbune.
Statele membre au decis, la sfârşitul lui mai, și un embargo progresiv asupra celei mai mari părţi din petrolul rusesc, care ar urma să intre în vigoare până la sfârşitul lui 2022.
Laura Groșereanu