Țările scandinave amenință reprezentarea României în Comisia Europeană

Danemarca, Suedia și Finlanda atrag atenția asupra practicilor de recrutare ale Comisiei Europene, cerând o serie de schimbări pentru a-și asigura reprezentarea în cadrul executivului UE. Este o poziție care amenință reprezentarea României între angajații Comisiei Europene.

Miezul problemei, potrivit acestor state, constă într-un proces de recrutare prelungit, un examen de admitere care pare să dezavantajeze candidații din anumite țări și posturi care nu reușesc să capteze atenția tinerilor scandinavi. Situația este atât de gravă încât diplomații din aceste țări nordice se referă cu regret la prezența lor în scădere, scrie Politico.

În colaborare cu alte state, Danemarca, Suedia și Finlanda negociază în prezent cu Comisia pentru a implementa schimbări menite să evite un dezechilibru geografic. Deși obiectivul lor principal, testele de admitere specifice fiecărei țări, ar putea să nu se realizeze imediat, se preconizează că executivul UE își va intensifica eforturile pentru a mulțumi aceste națiuni.

Cu toate acestea, viitoare discuții aprinse cu alte țări membre UE, inclusiv România, Italia și Grecia, care sunt mulțumite de status quo, par iminente. Deși atractivă din punct de vedere financiar pentru persoanele din țările cu salarii medii anuale mai mici (România 13,000€, Grecia 15,897€), o carieră în cadrul Comisiei nu pare la fel de interesantă pentru cei care provin din țări cu venituri mai mari (Danemarca 63,261€). Disparitățile în salariile de început sunt evidente, făcând perspectiva unei cariere în Comisie mai atractivă pentru greci și români decât pentru omologii lor scandinavi.

Datele privind personalul Comisiei subliniază și mai mult această diviziune. Grecia și România domină rangurile inferioare și mijlocii, depășind liniile directoare autoimpuse ale UE pentru echilibrul geografic, iar suedezii, danezii și finlandezii sunt în mod evident subreprezentați în aceste niveluri cruciale. Interesant este că discrepanțele se risipesc pe măsură ce cineva urcă în ierarhia Comisiei. La niveluri superioare, Danemarca și Suedia își găsesc reprezentarea aliniată îndeaproape cu obiectivele UE, în timp ce Finlanda le depășește chiar.

Facebook

Comentarii

41 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *