De ce are nevoie Europa de Taiwan?

Odată cu adâncirea tensiunilor în Asia de Est, sancțiunile Chinei împotriva Taiwanului i-au reamintit Uniunii Europene de dependența față de mica insulă din Pacific și, în special, de microcipurile de computer pe care Taiwanul le produce.

China a considerat vizita lui Pelosi o recunoaștere a existenței Taiwanului independent, lucru care reprezintă o linie roșie pentru guvernul chinez. Cum era de așteptat, au urmat o serie de măsuri foarte dure, atât militare cât și economice. Dacă cele militare pot fi considerate o amenințare, fără a avea neapărat o finalitate, cele economice afectează concret și direct procesele logistice ale marilor companii din sectorul tehnologic.

De asemenea, China a interzis unele exporturi cu Taiwanul ca răspuns la vizita purtătoarei de cuvânt a Camerei Reprezentanților din SUA și a organizat exerciții militare în marea din jurul teritoriului disputat.

Dar riscul pentru Taipei – și pentru companiile occidentale care depind de producția de cipuri din Taiwan – este că măsurile viitoare ale Beijingului vor fi mult mai dure, precum o blocadă completă sau chiar o invazie propriu-zisă.

Dependența europeană

Pentru Europa mașinile și aparatele au reprezentat aproape 60% din importurile de anul trecut dintre UE și Taiwan.

Cea mai mare îngrijorare pentru întreprinderile europene ar fi reducerea bruscă a aprovizionării cu cipuri electronice, produse de cea mai mare companie de semiconductori din lume: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Compania deține mai mult de jumătate din piața de semiconductori.

Problema pentru Europa este că și-a crescut dependența de cipurile taiwaneze de-a lungul ultimilor ani, iar un atac chinez ar putea distruge această linie de aprovizionare.

O altă problemă este natura unică a cipurilor pe care TSMC le poate furniza.

Ce face Europa?

Unii observatori occidentali sunt sceptici că amenințarea unei invazii propriu-zise se va materializa – spunând că pur și simplu nu este în interesul Chinei să facă acest lucru.

Însă, luând în considerare cel mai negru scenariu – o întrerupere completă a furnizării microcipurilor taiwaneze – tendința pentru legislatorii europeni și întreprinderile din UE va fi să-și accelereze planurile de a dezvolta producția de cipuri în UE, până la a dubla cota de piață a Europei în lanțul valoric global al semiconductorilor.

În februarie, Comisia Europeană și-a prezentat planurile în valoare de 43 de miliarde de euro pentru a atrage producătorii de semiconductori pe continentul european.

Europa cunoaște noi investiții în ultimele luni – de la companii precum Intel în Germania și STMicroelectronics și GlobalFoundries în Franța – dar TSMC încă nu s-a angajat să deschidă o fabrică europeană, alegând în schimb să deschidă câte una în Japonia și Arizona (SUA).

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

87 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *