Mii de cetățeni UE respinși la frontiera Marii Britanii

Conform datelor furnizate de Ministerul britanic de Interne, numărul cetățenilor Uniunii Europene cărora li s-a refuzat intrarea în Marea Britanie a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând de cinci ori mai mare în primele trei trimestre ale anului 2023 față de aceeași perioadă din 2019.

Mai exact, în primele trei trimestre ale anului 2019, 2.200 de cetățeni UE au fost respinși la frontiera Marii Britanii, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2023, cifra a crescut considerabil, atingând 11.600 de persoane. Aceste date evidențiază impactul semnificativ al încetării liberei circulații după Brexit.

Potrivit informațiilor furnizate de The Guardian, numărul cetățenilor germani refuzați la frontieră a crescut de cinci ori, ajungând de la 80 în 2019 la 411 până în septembrie 2023. De asemenea, și cetățenii francezi au resimțit o creștere semnificativă, de la 92 la 426 în aceeași perioadă.

În contextul acestor evoluții, se pune sub semnul întrebării atitudinea ostilă manifestată de angajații Poliției de Frontieră, în condițiile în care acordul dintre UE și Regatul Unit permite șase luni de circulație liberă pentru toți cetățenii, cu o limită de ședere de 90 de zile în cadrul unei perioade de 180 de zile pentru cetățenii britanici care călătoresc pe continent.

Aceste cifre alarmante sunt însoțite de mărturii ale cetățenilor afectați, precum Yesica Benitez, o graficiană cu cetățenie spaniolă, care a fost reținută pe aeroportul din Luton, chiar în condițiile în care deținea documente valide care atestau dreptul ei de a lucra în Marea Britanie.

România rămâne țara cu cel mai ridicat număr de cetățeni cărora li s-a interzis accesul în porturi și aeroporturi. În 2019, Forțele de Frontieră au refuzat intrarea a 1.376 de cetățeni români. În anul 2021, la un an după Brexit, acest număr a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la puțin sub 10.000 de refuzuri, pentru a apoi scădea la un nivel apropiat de 8.000 în 2022.

Reprezentanții Ministerului britanic de Interne susțin că toți pasagerii sunt tratați cu respect, iar principala prioritate a Forțelor de Frontieră este menținerea siguranței granițelor, precizând că deciziile de refuz se iau pe baza informațiilor furnizate de pasageri, nu pe criterii de naționalitate.

Facebook

Comentarii

101 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *