Se lucrează intens la extinderea UE. 10 țări bat la poartă

Consiliul Afaceri Generale al UE se reuneşte, într-o reuniune informală, astăzi și mâine, la Bruxelles, având pe ordinea de zi tema statului de drept, în contextul extinderii Uniunii Europene.

Reuniune informală este organizată sub egida preşedinţiei belgiene a Consiliului şi are loc în contextul celei de-a 20-a aniversări a extinderii din 2004. Atunci, 10 noi state membre au aderat la Uniunea Europeană – Cehia, Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia.

Mâine, sunt programate o serie de sesiuni de lucru în cadrul cărora miniştrii vor discuta despre procesul de extindere. Miniştrii vor avea un schimb de opinii cu toţi cei 10 parteneri ai UE, aspiranţi la statutul de membri ai UE, subliniind importanţa menţinerii statului de drept în cadrul valurilor viitoare de extindere.

Totodată, reuniunea informală a CAG va lua în discuţie și tema viitorului Uniunii. În baza discuţiilor anterioare, miniştrii vor face un schimb de opinii cu privire la paşii şi reformele care sunt necesare pentru a consolida capacitatea de acţiune a Uniunii.

Discuţiile privind viitorul Europei şi, în special, reformele interne ale UE în vederea extinderii au început în primăvara anului 2023.

Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene a avut loc la 19 martie, fiind una formală.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *