Corespondență din Budapesta: Fotbal, politică și identitate națională – despre ce este dezbaterea privind harta Ungariei Mari?

  • Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a emis o declarație clarificatoare, ca răspuns la reacția Federației Române de Fotbal (FRF) și a politicienilor români pe tema permiterii afișării hărții Ungariei Mari la competițiile sportive.
  • Un istoric maghiar analizează substratul disputei Budapesta – București: deși harta în cauză constituie o amintire istorică pentru suporterii maghiari, ea este provocatoare pentru români.

Am scris anterior despre modul în care federațiile maghiare și română au interpretat diferit poziția UEFA. Pentru a clarifica disputa, MLSZ a explicat că, de fapt, decizia nu a fost a UEFA, ci e propria sa decizie. UEFA nu a interzis sau permis în mod explicit afișarea hărții pe stadioane, dar MLSZ o permite, în caz că nu conține alte inscripții și dacă pe ea sunt folosite doar culorile drapelului Ungariei.

Într-un comunicat, MLSZ consideră că nu maghiarii, ci Federația Română de Fotbal „au interpretat faptele din propriul punct de vedere, în mod unilateral și probabil cu informații limitate și au atacat în mod nejustificat decizia MLSZ”. Forul de la Buddapesta mai subliniază că întreține o relație bună cu omologii români, pe care și-ar dori să o mențină, dar în situația actuală „nu este de competența federației din România” să judece decizia.

Conținutul hărții este prea serios pentru a fi folosit în acest fel, deoarece este menit să indice superioritatea maghiară, fapt care încalcă valorile europene. – Krisztián Ungváry

Istoricul Krisztián Ungváry a analizat pentru ziarul Népszava această confruntare și a afirmat că, în opinia sa, folosirea simbolului reprezintă ”o otrăvire a fântânii”. Deși înțelege că harta respectivă constituie o amintire istorică pentru suporterii maghiari, istoricul atrage atenția asupra faptului că ea este provocatoare pentru români.

Conținutul hărții este prea serios pentru a fi folosit în acest fel, deoarece este menit să indice superioritatea maghiară, fapt care încalcă valorile europene. Istoricul a spus că, de fapt, se legitimează limbajul dublu și se promovează o ambiguitate periculoasă.

Potrivit lui Ungváry, „dacă este important pentru noi să reprezentăm interesele maghiarilor peste graniță, atunci acest lucru ar trebui făcut nu pe o bază istorică, ci pe o bază etnică”.

Molnár Adrienn

Facebook

Comentarii

86 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *