Consumul de energie începe să scadă în țările din UE

Potrivit unei analize a Agenției Europene de Mediu, la nivelul UE, din 2005 și până în prezent, a fost înregistrată o scădere pronunțată a consumului de energie primară – în scădere cu 16%, iar la consumul final de energie – în scădere cu 8%, impactul fiind mai mare la nivelul industriei decât la gospodării.

Consumul de energie primară reprezintă cererea totală de energie dintr-o țară, în timp ce consumul final de energie reprezintă energia utilizată de gospodării, transport, industrie etc.

În septembrie 2023, UE a adoptat o directivă privind eficiența energetică, care a stabilit o țintă obligatorie pentru anul 2030.

Aceasta ar însemna o scădere de circa 20% a consumului final de energie și de circa 21% a consumului de energie primară față de nivelurile din 2022.

Potrivit datelor, 20 de state membre și-au redus consumul final de energie între 2005 și 2022, cele mai mari scăderi fiind în Grecia, Olanda și Spania.

De asemenea, 25 de state membre au scăzut consumul de energie primară, Grecia fiind cu cea mai mare scădere, urmată de Franța, Germania și Italia.

Polonia este singura țară care a înregistrat creștere atât a consumului final de energie, cât și a consumului de energie primară.

Din datele Agenției Europene de Mediu, România a înregistrat o creștere nesemnificativă a consumului final de energie, circa 2%, și o scădere de peste 10% a consumului de energie primară.

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *