Grecia refuză să ofere Ucrainei sisteme de apărare aeriană

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat că țara sa nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare aeriană precum „Patriot” sau S-300, în ciuda presiunilor exercitate de aliații din UE și NATO. Într-un interviu, Mitsotakis a explicat că a primit o astfel de solicitare de a trimite astfel de echipamente, însă a refuzat din motive tactice și strategice.

Deși Grecia a furnizat deja Ucrainei cantități semnificative de muniție și echipamente militare, aspectul apărării rămâne o problemă delicată pentru guvernul conservator de la Atena, mai ales în contextul tensiunilor persistente cu Turcia.

Miniștrii Uniunii Europene au indicat luni că se află în căutarea unor soluții pentru a furniza Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană în mod urgent. Cu toate acestea, nu au făcut angajamente concrete referitoare la sistemele Patriot, preferate de Kiev.

În plus, Statele Unite găzduiesc astăzi o întâlnire virtuală a donatorilor pentru Ucraina, eveniment ce survine la scurt timp după ce Congresul a aprobat un pachet de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru țara afectată de conflictul cu Rusia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *