Colectarea taxelor la nivelul UE: Care este situația din România?

Paradisul fiscal din România ne costă foarte mult. Pe lângă faptul că România este unul dintre statele cu cele mai mici taxe din UE, mai are și o problemă cu colectarea acestora.

În 2021, România a avut a doua cea mai mică pondere a veniturilor fiscale raportate la produsul intern brut (PIB), sub media europeană de 41,7%

Acest lucru este generat de colectarea slabă a taxelor și a impozitelor, administrării ineficiente, birocraţiei excesive si impozitării reduse, cu multe excepţii şi deduceri legale, şi nu în ultimul rând, nivelul ridicat evaziunea fiscală.

În 2021, cel mai ridicat raport dintre veniturile fiscale și PIB a fost înregistrat în Danemarca (48,8 % din PIB), Franța (47,0 % din PIB) și Belgia (46,0 % din PIB). Cele mai mici cote au fost înregistrate în Irlanda (21,9 % din PIB), România (27,3 % din PIB) și Bulgaria (30,7 % din PIB)

Ce înseamnă mai exact acest lucru?

Un procent scăzut din veniturile fiscale reflectate în produsul intern brut (PIB) este unul în care veniturile fiscale colectate de guvern sunt prea mici în comparație cu dimensiunea economiei țării. Acest lucru poate duce la mai multe consecințe negative, inclusiv:

  • Deficite bugetare: dacă guvernul nu colectează suficiente venituri fiscale pentru a-și acoperi cheltuielile, acesta va fi nevoit să efectueze împrumuturi, sau să reducă cheltuielile, lucru ce poate provoca deficite bugetare și acumularea datoriilor publice;
  • Resurse limitate pentru serviciile publice: un raport scăzut al veniturilor din impozite și al PIB-ului poate limita, de asemenea, capacitatea guvernului de a finanța servicii publice precum educația, asistența medicală și infrastructura;
  • Lipsa investițiilor în economie: acest raport poate indica, de asemenea, o lipsă de investiții în economia țării;
  • Niveluri ridicate de inegalitate: deoarece guvernul nu va dispune de resursele necesare pentru a implementa programe sociale.

Facebook

Comentarii

123 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *