CNN: Xi Jinping e cel mai puternic dictator al Chinei, după Mao

Xi Jinping a ieșit din congresul Partidului Comunist din China, organizat o dată la cinci ani, cu mai multă putere decât a avut vreodată, după ce i-a pus pe cei mai loiali protejați și aliați ai săi în pozițiile de top ale partidului – așa a început cel de-al treilea mandat al lui Xi la conducerea țării, evidențiază o analiză a CNN, potrivit Digi24.

Cercul loial de aliați din Partidul Comunist nu doar că i-a consolidat lui Xi Jinping poziția de lider al Chinei, dar i-a sporit și controlul asupra viitorului țării. Din perspectiva lui Xi, China este mai aproape decât a fost vreodată de împlinirea visului său de „revigorare națională” și de revendicare a locului care i se cuvine în lume.

Dar drumul pe care îl are în față este plin de „vânturi puternice, ape tulburi și chiar furtuni periculoase” – o avertizare pe care Xi a făcut-o la începutul congresului și a repetat-o după o săptămână, când acesta s-a încheiat.

Observatorii spun că răspunsul lui Xi pentru această perspectivă întunecată este să își intensifice apărarea. „Xi va controla cu strictețe și se va implica în toate deciziile majore de politică externă”, iar faptul că este înconjurat de loialiști îl va ajuta să își exercite influența, potrivit lui Bonny Lin, un director al Centrului pentru Studii Strategice Internaționale.

 Ceea ce se va decide să facă de acum încolo și felul în care o va face vor avea un impact profund asupra lumii.

Raportul de lucru al lui Xi, un plan de acțiune pe cinci ani prezentat în timpul congresului, a scos în evidență „schimbările drastice” din peisajul internațional și se apreciază că această viziune îi va influența chiar și relația apropiată cu Moscova.

În timp ce China a preferat neutralitatea în războiul din Ucraina, a refuzat totuși să condamne invazia rusească și a dat vina, în schimb, pe Occident pentru izbucnirea conflictului – o dinamică ce este puțin probabil că se va schimba, susțin analiștii.

A promis „să reunifice” China continentală cu Taiwan

Cele mai lungi și zgomotoase aplauze de care s-a bucurat Xi la congresul din 16 octombrie – la care au participat aproape 2.300 de delegați – au venit atunci când liderul chinez a promis să „reunifice” China continentală cu Taiwanul.

China se va strădui să obțină „reunificarea pașnică”, a spus Xi, înainte de a amenința că Beijingul nu va „promite niciodată să renunțe la folosirea forței” dacă va fi nevoie.

Sub conducerea lui Xi, Beijingul a intensificat presiunile militare asupra Taiwanului, trimițând avioane de război și organizând antrenamente militare în apropierea insulei.

Faptul că a avut loc o schimbare a conducerii armatei chineze ar putea oferi indicii despre dorința lui Xi Jinping de a face mai multe progrese spre reunificarea cu Taiwanul, se apreciază în analiza CNN.

Facebook

Comentarii

66 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *