Suedia trimite primele trupe în Letonia, după aderarea la NATO

Suedia va trimite primele sale trupe în Letonia, ca parte din efortul de apărare al NATO în țările baltice. Anunțul a fost făcut de premierul suedez Ulf Kristersson, citat de agenția Reuters și Hotnews.

„În această dimineață, guvernul a luat decizia formală de a însărcina forțele armate cu pregătirea contribuției suedeze”, a declarat Kristersson, într-o conferință de presă susținută alături de omologul său leton Evika Silina.

„Scopul este să avem această forță operațională la începutul anului viitor”, a mai spus premierul suedez.

Contribuția Suediei va include și vehicule blindate și tancuri Leopard. Armata suedeză anunțase anterior că ar putea trimite în Letonia în jur de 600 de militari, dar a fost nevoie ca țara să adere mai întâi la NATO.

Suedia a devenit membru al alianței nord-atlantice, pe data de 7 martie 2024, la aproape un an de la anunțarea intenției, deopotrivă cu Finlanda.

Ultima oară când țara nordică participase la un conflict militar a fost în timpul Războaielor Napoleoniene din secolul XIX. Însă, la fel ca vecina sa nordică Finlanda, Suedia a decis să renunțe la neutralitate după începerea invaziei rusești în Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *