Sondaj: 62% dintre români vor ca votul să fie obligatoriu

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, este concluzia unui sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro.

În urmă cu 10 ani, procentul acestora era cu aproape 20% mai mic.

Astfel, 62.2% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu deoarece, dacă vin mai mulţi oameni la vot, se pot schimba lucrurile în bine (faţă de 44.6% în 2014).

La polul opus, 35.6% sunt împotriva votului obligatoriu, considerând că actuala clasă politică nu poate schimba lucrurile în bine (faţă de 41.7% în 2014).

Proporția celor care nu s-au exprimat în nici un fel a fost de 2.2%.

Sunt de acord cu votul obligatoriu mai ales: votanţii PSD-PNL, tinerii sub 30 de ani, cei cu educaţie primară sau medie, cei inactivi potenţial activi, locuitorii din rural şi cei cu un venit mai redus.

Împotriva votului obligatoriu sunt: votanţii ADU, persoanele cu studii superioare, locuitorii din urbanul mare şi angajaţii la stat.

”Este o creştere semnificativă care reflectă un interes mai ridicat faţă de procesele democratice, precum şi o înţelegere a faptului că fără o prezenţă ridicată la vot, legitimitatea conducătorilor şi progresul în societate sunt imposibile”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Susţinători mai entuziaşti ai votului obligatoriu sunt alegătorii PSD-PNL (74%) şi ai AUR (68%), iar într-o măsură uşor mai redusă alegătorii ADU (58%).

De asemenea, este oarecum surprinzător, mai spune directorul INSCOP, că tinerii cu vârsta de 18-29 susţin în proporţii mai mari votul obligatoriu (68%), comparativ cu celelate categorii de vârstă.  

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *