Von der Leyen cere integrarea în UE a Ucrainei, Moldovei şi Balcanilor de Vest

Viitorul Ucrainei, Republicii Moldova şi Balcanilor de Vest este în Uniunea Europeană, a declarat, astăzi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său privind Starea Uniunii.

”Comisia va propune prelungirea temporară a protecţiei ucrainenilor în UE. Sprijinul nostru pentru Ucraina va fi de durată”, a anunțat președinta Ursula von der Leyen.

Șefa executivului de la Bruxelles a amintit că, numai în acest an, UE a oferit 12 miliarde de euro pentru a sprijini economia ucraineană şi pentru a ajuta la menţinerea în funcţiune a spitalelor și şcolilor.

La aceste fonduri se adaugă propunerea UE de a crește producţia de muniţie în statele membre, pentru a veni în sprijinul cererilor imediate ale Ucrainei, a adăugat ea.

„Dar ne uităm şi mai departe. Acesta este motivul pentru care am propus încă 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru investiţii şi reforme. Acest lucru va ajuta la construirea viitorului Ucrainei pentru a reconstrui o ţară modernă şi prosperă”, a mai spus şefa CE.

„Şi acel viitor se vede clar. Această Cameră (Parlamentul European – n.r.) a spus-o cu voce tare: Viitorul Ucrainei este în Uniunea noastră. Viitorul Balcanilor de Vest este în Uniunea noastră. Viitorul Moldovei este în Uniunea noastră. Şi ştiu cât de importantă este perspectiva UE pentru atât de mulţi oameni din Georgia”, a subliniat Von der Leyen.

„Extinderea UE nu trebuie să aștepte modificarea tratatelor”

Ursula von der Leyen a subliniat, în discursul său, că va sprijini reformarea UE, dacă se dovedește că este în sprijinul cetățenilor, dar a precizat că extinderea blocului comunitar nu trebuie să aștepte după o eventuală modificare a acestor tratate comunitare.

„Voi sprijini întotdeauna acest Parlament şi pe toţi cei care doresc să reformeze UE pentru a o face să funcţioneze mai bine pentru cetăţeni. Şi, da, asta înseamnă inclusiv printr-o modificare a Convenţiei Europene şi a Tratatului, dacă şi unde este nevoie”, a spus președinta CE.

„Dar nu putem – şi nu ar trebui – să aşteptăm modificarea Tratatului pentru a avansa cu extinderea. O Uniune pregătită pentru extindere poate fi realizată mai rapid”, a adăugat ea.

Potrivit acesteia, UE trebuie să aibă o viziune pentru o extindere de succes a Uniunii şi a propus ca şi ţările candidate să fie evaluate în privinţa statului de drept, aşa cum se întâmplă deja pentru statele membre, pentru a le ajuta să aderare mai rapid.

Raportul Comisiei Europene privind progresele – în octombrie

Dacă în privința celor șase țări din Balcanii de Vest, negocierile sunt avansate, fiind pornite de mai multă vreme, în ceea ce privește Ucraina, Republica Moldova și Georgia, procedurile se află la început de drum, dar evoluează mai rapid. Pe 28 februarie 2022, Ucraina a depus cererea de aderare la UE, în contextul izbucnirii războiului, și a primit într-un timp foarte scurt – 23 iunie 2022 – statutul de țară candidată.

Profitând de contextul politic, Republica Moldova și Georgia au depus și ele cereri de aderare la UE – pe 3 martie 2022. Republica Moldova a și primit statut de țară candidată, depotrivă cu Ucraina.

Nu același lucru s-a întâmplat cu Georgia, care a primit avizul din partea Comisiei Europene privind o perspectivă europeană, nu și statutul de țară candidată.

În luna octombrie, este aşteptat un raport de evaluare a progreselor făcute de cele trei țări, iar spre sfârşitul anului ar putea fi luată o eventuală decizie de deschidere a negocierilor de aderare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *