UNESCO: Numărul jurnaliştilor ucişi la nivel mondial a crescut semnificativ în 2022

Luni, organismul cultural al ONU a declarat într-un raport că numărul jurnaliştilor ucişi la nivel mondial a crescut semnificativ în 2022, după ce a înregistrat o scădere în ultimii trei ani. 86 de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume în 2022, față de 55 în 2021.

UNESCO a raportat moartea a 86 de jurnalişti anul trecut, 19 fiind ucişi numai în Mexic, urmaţi de 10 în Ucraina şi 9 în Haiti.

Directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, a declarat că bilanțul din 2022 a fost unul alarmant: „Autoritățile trebuie să-și dubleze eforturile pentru a pune capăt acestor crime și să se asigure că vinovații sunt condamnați, deoarece indiferența are un efect negativ în acest climat.”

Trei sferturi din crime au avut loc în țări care nu se află într-un conflict, America Latină deținând recordul pentru mai mult de jumătate din decese.

Unele dintre motivele pentru care jurnaliştii au fost ucişi s-au datorat represaliilor pentru reportajele lor despre crima organizată, conflicte armate sau ascensiunea extremismului.

UNESCO a remarcat că aproape jumătate dintre jurnaliştii ucişi au fost vizaţi în afara serviciului.
Unii au fost atacați în timp ce călătoreau, în parcări sau în alte locuri publice, iar alții se aflau în casele lor în momentul uciderii.

Organismul a avertizat că acest lucru denotă faptul că „nu există spații sigure pentru jurnaliști, nici măcar în timpul lor liber”.

Pe lângă decesele înregistrate, în 2022 jurnaliștii au fost victimele și altor forme de violenţă. Acestea au inclus dispariția, răpirea, detenția arbitrară, hărțuirea și violența digitală, femeile fiind vizate în special.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *