Nou scandal în Parlamentul European: Acuzații de spionaj în favoarea Rusiei

Parlamentul European a declanșat o anchetă privind acuzațiile de spionaj formulate împotriva unui membru leton al legislativului UE, Tatjana Ždanoka. Potrivit unui articol publicat de ziarul de investigații rus, Insider, Ždanoka este suspectată că ar fi colaborat cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Într-un comunicat de presă emis luni, un purtător de cuvânt al Parlamentului European a confirmat inițierea anchetei și a declarat că Președinta Parlamentului, Roberta Metsola, ia aceste acuzații „foarte în serios”. Cazul a fost trimis Comitetului Consultativ privind Codul de Conduită, iar acesta va fi discutat în cadrul Conferinței Președinților a Parlamentului miercuri.

Ždanoka, membră a Parlamentului European, respinge vehement acuzațiile și susține că nu a avut niciodată legături cu KGB sau alte astfel de agenții. Ea a fost între cei 13 membri ai Parlamentului care au votat împotriva unei rezoluții care condamna invazia Rusiei în Ucraina, în martie 2022.

Partidul Alianței Europene Libere (EFA), din care face parte Ždanoka, a demarat la rândul său o anchetă internă. Membri ai Parlamentului European din partea EFA, care sunt în cadrul grupului Verzilor/ALE, au exclus-o pe Ždanoka din grup în aprilie 2022, din cauza refuzului ei de a condamna invazia Ucrainei de către președintele rus, Vladimir Putin.

Ziarul Insider a realizat o investigație în colaborare cu agenția de știri estoniană Delfi, centrul leton de jurnalism de investigație Re:Baltica și tabloidul suedez Expressen. Conform raportului, Ždanoka ar fi lucrat în numele Direcției V a FSB, având legături cu cel puțin doi reprezentanți ai acesteia între 2004 și 2017.

Serviciul de securitate leton VDD a anunțat că va investiga acuzațiile, subliniind că imunitatea lui Ždanoka a fost un factor important în facilitarea activităților sale în sprijinul intereselor geopolitice ale Rusiei.

Parlamentul European, indiferent de rezultatele acestor anchete, nu poate exclude sau împiedica votul unui membru. Cele mai severe pedepse pe care le poate impune sunt reducerea alocației financiare zilnice timp de 60 de zile sau interzicerea participării la unele activități parlamentare pentru aceeași perioadă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *