UE ia măsuri în fața penuriei de medicamente

UE actualizează legislația privind industria farmaceutică, într-un efort de a stimula investițiile și de a crește accesul la medicamente cu prețuri accesibile.

Lipsa de medicamente din iarna trecută, inclusiv antibiotice și analgezice, precum și pandemia au scos la iveală problemele cauzate de scăderea industriei europene, lanțurile de aprovizionare deficitare și lipsa de pregătire pentru o criză de sănătate publică la nivel mondial.

Astfel, potrivit unui purtător de cuvânt al forului UE, pe 26 aprilie, Comisia intenționează să lanseze o propunere care va reprezenta o revizuire a actualelor norme. „Comisia va prezenta o propunere echilibrată și centrată pe pacient, care va sprijini în același timp o industrie inovatoare și competitivă”, a adăugat reprezentantul Comisiei.

Creșterea accesibilității

Executivul UE intenționează să scurteze perioada de protecție a proprietății intelectuale pe care companiile o primesc pentru a dezvolta și vinde medicamente și tratamente în Europa.

Într-un efort de a crește accesul la medicamente în întreaga UE, Comisia le va oferi întreprinderilor șansa de a revendica cel puțin un an de exclusivitate a produsului, dacă lansează produsul simultan în toate cele 27 de state membre.

Mai multă transparență

În timp ce solicită aprobarea de reglementare, întreprinderilor li se va cere să indice cheltuielile de cercetare și dezvoltare și banii publici pe care i-au primit pentru un medicament nou. Publicul poate avea acces la aceste informații.

Aceasta este o veste bună pentru organizațiile de consumatori, care susțin că companiile farmaceutice umflă cheltuielile pentru a justifica prețurile mari ale medicamentelor, mai ales după ce Bruxelles-ul a cedat solicitărilor producătorilor de medicamente de a păstra confidențialitatea condițiilor contractelor de vaccin COVID.

Scurtarea timpului pentru evaluarea noilor medicamente

Reducerea numărului de comitete științifice din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente și scurtarea timpului necesar autorităților de reglementare pentru a evalua noile medicamente sunt două obiective. În medie, perioada de evaluare este aproape de două ori mai lungă decât cea a agențiilor americane.

Combaterea penuriei

Reforma va obliga întreprinderile să avertizeze Agenția Europeană pentru Medicamente cu privire la penuria sau retragerile de produse și să păstreze stocuri mai mari de medicamente considerate critice, cum ar fi antibioticele care au lipsit în această iarnă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *