Studiu: UE are nevoie de reforme înainte de extindere

Uniunea Europeană se confruntă cu necesitatea unei reforme profunde a instituțiilor sale pentru a face față unei posibile extinderi la 35 de membri, conform unui raport publicat marți de Institutul de cercetare economică (IW) din Köln, citat de dpa și Agerpres.

Raportul avertizează că, fără aceste reforme, UE nu va putea să gestioneze viitoarele extinderi și subliniază problema principiului unanimității în luarea deciziilor. În prezent, statele membre trebuie să ajungă la un consens unanim în chestiuni de politică externă, securitate și fiscalitate.

Odată cu extinderea, crește riscul ca un stat membru să folosească dreptul de veto în aceste domenii sensibile. În acest context, IW propune înlocuirea principiului unanimității cu principiul majorității pentru a facilita procesul decizional.

Fără reforme, UE nu va putea să gestioneze viitoarele extinderi.

Extinderea UE a revenit în prim-plan după decizia din decembrie anului trecut de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, ca răspuns la invazia rusească din Ucraina din 2022. În prezent, negocieri oficiale sunt în desfășurare cu Albania, Macedonia de Nord, Serbia și Muntenegru, în timp ce Bosnia-Herțegovina, Georgia și Turcia au statut de candidați oficiali la aderarea la UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți că va recomanda începerea negocierilor de aderare cu Bosnia. Cu toate acestea, negocierile cu Turcia, începute în 2005, au stagnat din cauza îngrijorărilor legate de tendințele autoritare sub regimul președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Chiar și Kosovo, care nu este recunoscut de toate statele membre UE, se află pe lista „potențialilor candidați” ai Comisiei Europene.

Extinderea ar implica și modificări structurale semnificative la nivelul Comisiei Europene, cu necesitatea unei structuri mai robuste și distribuirea eficientă a responsabilităților în contextul unui număr mai mare de membri, conform concluziilor raportului IW.

Autorii documentului susțin, de asemenea, menținerea numărului actual de 751 de locuri în Parlamentul European, chiar și după extindere. Acest lucru implică redistribuirea locurilor între statele membre existente și cele noi, asigurând o reprezentare echitabilă în cadrul legislativului european.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *