Românii se tem de un atac rusesc și sunt între cei mai reticenți europeni față de ajutorarea Ucrainei – sondaje

Românii se tem de un atac rusesc și consideră că țara nu e pregătită pentru a-i face față, conform unui sondaj IRES. În același timp, cel mai recent Eurobarometru arată că în România se înregistrează între cele mai mari rate din UE de dezaprobare a suportului pentru Ucraina.

66% dintre români se tem de o invazie rusă în România. 25% cred că acest lucru se va întâmpla. 65% dintre compatrioții noștri cred că țara este nepregătită pentru un război. În schimb, 80% din români consideră că NATO este capabilă să facă față unui atac al Rusiei împotriva unor țări din regiune care fac parte din alianță.

De asemenea, 55% din români sunt de părere că războiul din Ucraina va fi de durată – potrivit sondajului IRES.

Ajutor pentru Ucraina: Românii, printre cei mai sceptici europeni

În timp ce 91% dintre europeni sunt de acord cu furnizarea de sprijin umanitar ucrainenilor afectați de război, numai 71% dintre români împărtășesc această poziție. Următoarea clasată ca scepticisim pe tema ajutorului umanitar pentru ucraineni este Bulgaria, cu 81% în favoarea continuării suportului.  

88% dintre cetățenii europeni aprobă primirea în UE a refugiaților de război din Ucraina, pondere care în România și Cehia este de 72%. La polul opus e Olanda, cu 99% susținere pentru primirea refugiaților.

77% dintre cei care au răspuns sondajului sunt pentru oferirea de sprijin financiar Ucrainei, spre deosebire de România (59%), Bulgaria (55%) și Slovacia (53%).

Sancțiunile impuse Rusiei se bucură, în schimb, de o rată de aprobare mai apropiată de media europeană: 67% în România în favoarea sancțiunilor, față de 74% media europeană. În șapte țări, inclusiv Franța, ratele de sprijin pentru sancțiuni sunt mai mici decât în România, cel mai scăzut nivel fiind în Bulgaria (47%).

Finanțarea de către UE a cumpărării de armament pentru Ucraina este aprobată de 55% dintre români, față de media UE de 65%. Nouă state au rate de aprobare pentru achiziția de arme mai mici decât România, cel mai redus sprijin fiind în Bulgaria (33%).

Eurobarometrul a fost realizat în perioada 12 ianuarie – 6 februarie, datele fiind difuzate la împlinirea unui an de la declanșarea războiului.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

82 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *